Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko se bo udeležila predpremiere dokumentarnega filma LGBT_SLO_1984

do
Cankarjev dom (Linhartova dvorana), Ljubljana
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se bo udeležila slavnostne predpremiere celovečernega dokumentarnega filma LGBT_SLO_1984 scenarista in režiserja Borisa Petkoviča, ki bo v sklopu projekta Naši filmi doma in 33. mednarodnega filmskega festivala Liffe.

Celovečerni dokumentarni film predstavi arhivsko-dokumentaristični pogled na slovensko gejevsko, lezbično, biseksualno in trans spolno sceno ter pripadajoče organizacije, ki so s svojo prodornostjo sooblikovale širši družbeni prostor še v nekdanji Jugoslaviji. V filmu med drugim lahko spremljamo Daria Serevala (Borghesia), Natašo Sukič, Suzano Tratnik, Braneta Mozetiča, Mitja Blažiča, Tatjano Greif, Romana Kuharja, Miho Lobnika in mnoge druge.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Zavod Kineki, producenta filma sta Mirella Habr in Boris Petkovič. Koproducenta sta Katapult in Radiotelevizija Slovenija.

Svetovna premiera filma je bila letos septembra v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu, in sicer v okviru filmskega festivala Merlinka Classic.