Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Medved na srečanju Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope

do
Sofija
Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved se bo udeležil ministrskega srečanja Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope (angleško Southeastern Europe Defence Ministerial – SEDM).

Pomembni temi pogovorov bosta prihodnost pobude in vpliv vojne v Ukrajini na varnost v regiji.

Pobuda SEDM je nastala leta 1996 z namenom krepitve miru, varnosti, stabilnosti, utrjevanja zaupanja in hitrejšega vključevanja držav Jugovzhodne Evrope v evroatlantske integracije. Republika Slovenija v SEDM sodeluje od začetka, in sicer polnopravno sodeluje v političnem delu oziroma v tako imenovanem koordinacijskem odboru. V politično-vojaškem usmerjevalnem odboru, ki vodi področje vojaškega sodelovanja znotraj SEDM, kar vključuje tudi Brigado Jugovzhodne Evrope (angleško South-Eastern Europe Brigade - SEEBRIG), Slovenija sodeluje kot opazovalka.

Državni sekretar Medved bo z udeležbo potrdil zavezanost Republike Slovenije večstranskemu sodelovanju v okviru SEDM ter izrazil podporo krepitvi miru, varnosti in stabilnosti ter utrjevanju dialoga in zaupanja v regiji Jugovzhodne Evrope.