Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko slavnostna govornica na državni proslavi ob dnevu reformacije

do
Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana in videoprenos v živo
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko bo slavnostna govornica na državni proslavi ob dnevu reformacije. Govoru ministrice dr. Aste Vrečko bo sledil umetniški del proslave z naslovom Poezija slovnice, veselje jezika. Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na I. programu Televizije in I. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

Dan reformacije je za Slovence pomemben praznik, z njim namreč obeležujemo obdobje, v katerem smo dobili prve tiskane knjige, z njimi pa tudi slovenski knjižni jezik. Prav slovenskemu jeziku bo posvečena letošnja proslava, saj mineva približno 500 let od rojstva prvega slovenskega slovničarja, Adama Bohoriča (natančno leto rojstva ni znano). Namen umetniškega dela proslave je spomniti na vlogo prve slovenske slovnice Adama Bohoriča Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici (1584) in izpostaviti sodobna vprašanja slovenskega jezika ter vprašanje vloge mladih v našem jezikovnem prostoru.

Režiser Damjan Kozole in scenarist dr. Kozma Ahačič sta na podlagi spomina na začetnika slovenskega slovničarstva zasnovala izzivalni dialog mladih o tem, kako doživljajo slovenščino, njeno javno ter zasebno rabo, njeno radoživost – in tudi njeno pomembno simbolno vlogo v večjezični družbi.

Proslavo sestavljajo trije deli: Ljubim, Sekam in Pišem, ki jih uvajajo na videz nepoetične spregatve glagolov iz Bohoričeve slovnice v rekonstruirani slovenščini iz 16. stoletja. A spregatve zaživijo kot poezija, ki nas iz preteklosti simbolično popelje v sedanjost, v svet vizualnih podob in tipografij, v svet, kjer je sedanjost vedno znova tudi prihodnost. Mlada generacija slovenskih igralcev – Klara Kuk, Timon Šturbej, Diana Kolenc, Jure Rajšp, Benjamin Krnetić in Miranda Trnjanin – nam pokaže, kako lahko o slovenščini govorimo z veseljem, naklonjenostjo, kritičnostjo, uporom – in hkrati z ljubeznijo do jezika, ki je bistveni del vsakega od nas.

Avtor izvirne glasbe je Tine Grgurevič - Bowrain, avtor video ozadja Sašo Štih, za kostume bo poskrbela Barbara Podlogar, za grafično oblikovanje skupina Ljudje, za oblikovanje luči pa Andrej Hajdinjak. Nastopili bodo tudi Godalni orkester Amadeo pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja, Mladinski pevski zbor in pevka Laetitia Pohl – Kiki.

Vir: Urad vlade za komuniciranje