Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec bo na uradnem obisku v Sloveniji gostil ministrico za obrambo Severne Makedonije

do
Ljubljana in Cerklje ob Krki
Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec bo na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostil ministrico za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanko Petrovsko. Obisk je nadaljevanje srečanj na najvišjih političnih ravneh med dvema prijateljskima državama ter priložnost za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Slovenijo in Severno Makedonijo na obrambnem in vojaškem področju.

Obrambna ministra se bosta pogovarjala tudi o sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah s poudarkom na prihodnjem sodelovanju v Natovih aktivnostih okrepljene prisotnosti na vzhodu in jugu, o regijskem pristopu k vzdrževanju vojaške tehnike, o vojni v Ukrajini in izkušnjah pri nudenju pomoči tej državi ter o drugih aktualnih temah. V sklopu obiska bosta v ponedeljek popoldne v Parku vojaške zgodovine v Pivki uradno odprla del razstave, ki je bil dopolnjen s štiricevnim protiletalskim topom 20 mm M 38, ki ga je v začetku leta 2022 Republika Severna Makedonija donirala Republiki Sloveniji in je odslej v stalni zbirki Parka vojaške zgodovine. V torek si bo ministrica Petrovska z ministrom Šarcem na letališču v Cerkljah ob Krki ogledala gasilsko-reševalno vajo v primeru letalske nesreče Letalo 2022.

V okviru obiska bo ministrico za obrambo Republike Severne Makedonije v ponedeljek, 17. oktobra 2022, sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Program uradnega obiska ministrice za obrambo Severne Makedonije bodo mediji lahko spremljali po naslednjem programu:

- ponedeljek, 17. oktober 2022

  • 9.00 sprejem z vojaškimi častmi pred Ministrstvom za obrambo – fototermin
  • 9.30 začetek uradnih pogovorov – fototermin
  • 10.30 izjava za javnost obeh ministrov
  • 16.00 odprtje razstave v Parku vojaške zgodovine v Pivki – fototermin

- torek, 18. oktober 2022

  • 12.20 ogled gasilsko-reševalne vaje v primeru letalske nesreče Letalo 2022  na letališču v Cerkljah ob Krki – fototermin

Predstavnike medijev prosimo, da zaradi vstopnih formalnosti na posamezni dogodek pridejo vsaj 10 minut pred začetkom.

Več informacij: Aleš Sila, mobilni telefon 041 327 818