Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo Marjan Šarec se bo udeležil zasedanja ministrov za obrambo Nata

do
Bruselj
Minister za obrambo Marjan Šarec se bo v Bruslju udeležil zasedanja ministrov za obrambo Nata.

Uradno srečanje se bo začelo v sredo, 12. oktobra 2022, z delovno večerjo na temo Natove podpore Ukrajini, na kateri bo sodeloval tudi ukrajinski obrambni minister Reznikov, ki bo predstavil aktualno stanje na bojišču. Zasedanje bo priložnost za razpravo o nadaljnjih korakih prihodnje praktične podpore v okviru Nata, kjer bo v ospredju nadaljnja pomoč Ukrajini s poudarkom na izgradnji zmogljivosti njihovih oboroženih sil.

Drugi dan bodo ministri začeli z zasedanjem Skupine za jedrsko načrtovanje, sledila bo razprava na temo odvračanja in obrambe, kjer bo v ospredju pobuda za obravnavo zalog vojaške opreme in povečevanja zmogljivosti obrambne industrije.  Zasedanje se bo sklenilo z razpravo na temo Natovih operacij in misij, kamor bo vabljen tudi visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Josep Borell.

Ob robu zasedanja bo v sredo, 12. oktobra 2022, potekalo srečanje Kontaktne skupine za podporo obrambi Ukrajine, katerega osrednja tema bo srednjeročna podpora Ukrajini z vojaško pomočjo. Skladno z ustaljeno prakso bosta ob robu izvedeni tudi krajši srečanji obrambnih ministrov zavezniških držav, ki sodelujemo v misiji Okrepljena prednja prisotnost (angleško Enhanced Forward Presence - eFP) v Latviji in konceptu vodilnih držav (angleško Framework Nations Concept - FNC) pod vodstvom Nemčije.

Ob robu zasedanja se bo minister za obrambo Marjan Šarec drugi dan srečal tudi z ministrico za obrambo Zvezne republike Nemčije Christine Lambrecht. V okviru srečanja bosta podpisala deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja.

Na celotnem ministrskem zasedanju bosta prvič sodelovali tudi Finska in Švedska kot vabljeni državi.