Skoči do osrednje vsebine

Posvet "Kulturna dediščina in podnebna kriza"

do
Ministrstvo za kulturo (velika sejna dvorana)
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko bo nagovorila zbrane ob začetku posveta "Kulturna dediščina in podnebna kriza", ki ga Ministrstvo za kulturo organizira v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Namen posveta je predstaviti okvir mednarodnih in evropskih politik, ki se ukvarjajo s podnebno krizo in prečijo različne resorne politike, s poudarkom na poročilu skupine strokovnjakov držav članic Evropske unije za odprto metodo usklajevanja (angleško Open method of coordination – OMC) "Krepitev odpornosti kulturne dediščine na podnebne spremembe. Kjer zeleni dogovor sreča kulturno dediščino". 

Naloga strokovnjakov je bila opredelitev vplivov podnebnih sprememb na kulturno dediščino in načinov, kako lahko kulturna dediščina z zagotavljanjem trajnostnih rešitev prispeva k evropskemu zelenemu dogovoru in soočanju s podnebno krizo v širšem smislu.

Udeleženci posveta se bodo seznanili tudi z aktivnostmi na področju varstva kulturne dediščine ter v razpravi identificirali ključna vprašanja in potrebe po oblikovanju usmeritev za deležnike.