Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca o divji naravi v mestu Palač divjine

do
Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana
Državni sekretar se bo udeležil odprtja mednarodne konference o divji naravi Palača divjine (angleško The Feral Palace). Konferenca bo predstavila poglede na opuščene mestne teritorije, katerih potenciali so hitro spregledani v obstoječem sistemu prostorskega načrtovanja. Konferenco organizira Krater, začasni produkcijski prostor, ki je vzniknil iz opuščenega, kraterju podobnega gradbišča v bližini mestnega jedra Ljubljane.

Konferenca izhaja iz posebnega primera gradbene jame za Bežigradom, v kateri deluje Krater in odpira transdisciplinarno razpravo o večvrstnih prostorskih pravicah, pravicah spontane narave v mestih, arhivih živih tal, evakuaciji ekosistemov, kibernetiki vključujočih rastlin.

V sporočilu za javnost so pri Kraterju zapisali: "Konferenca Palača divjine predstavlja predloge odmevnega mednarodnega izobraževalnega programa, ki je letos maja k sodelovanju pritegnil krajinske arhitekte, arhitekte, biologe, oblikovalce, pravnike in ekologe iz 9 držav. Dogodek, ki ga kuratorki programa Gaja Mežnarić Osole in Danica Sretenović izvajata v sodelovanju z raziskovalci iz Het Nieuwe Instituta v Rotterdamu ter Univerze v Amsterdamu, naslavlja načine videnja, razumevanja in spodbujanja biodiverzitete v mestih 21. stoletja. Konferenca je rezultat večvrstnega oblikovalskega izziva, ki je združuje prakse arhitekture, krajinske arhitekture, prava in ekologije in se odziva na administrativne okvirje, ki ne omogočajo ustreznega vrednotenja trenutne lokacije – samoniklega, a biotsko pestrega urbanega ekosistema znotraj katerega deluje kolektiv Krater. Na dogodku bo premierno predstavljenih 8 kreativnih predlogov, ki jih je oblikovalo več kot 30 mednarodnih udeležencev, od študentov, raziskovalce in profesionalcev. Interdisciplinarne ekipe so raziskovale biotsko-senzitivne prihodnosti Kraterja prek tem kot so: vrednotenje spontane narave v mestu, poseganje v podzemne ekosisteme, migracije tretjih krajin in drugih. Z njimi želijo v okviru konference odločevalcem ter stanovskim kolegom približati nove miselne okvirje ter pristope za ravnanje s samoniklo naravo znotraj urbanih središč. Ključni govorci konference Palača divjine so vodilni strokovnjaki s področja oblikovanja za večvrstno pravičnost in mentorji izobraževalnega programa, Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut), Debra Solomon (Urbaniahoeve Foundation), Rok Kranjc (Institute for Ecology). Predstavili bodo svoje inovativne prakse s področij prostorskega planiranja, urbane ekologije, trajnostnega oblikovanja in ravnanja z viri ter spodbude lokalnih skupnosti h kultivaciji zapuščenih zelenih območij mesta."

Konferenca, ki bo potekala od 28. do 29. septembra v Mladinskem gledališču in Kraterju bo med drugim v živo predvajana tudi prek spleta.

Na spletni platformi Eventbrite je objavljenih več informacij o mednarodni konferenci Palača divijine (angleško The Feral Palace Conference)