Skoči do osrednje vsebine

Vaš Plečnik

do
Narodni muzej – Muzejska ploščad
Razstava Vaš Plečnik je nastala, da bi predstavili, kako danes generacije mladih – prihodnjih slovenskih arhitektov vidijo in doživljajo arhitektovo dediščino. Rezultati študentskega raziskovalnega dela so razdeljeni v štiri vsebinske sklope: Plečnik in jaz, Plečnik in študenti arhitekture danes, Tromostovje in Izbrana Plečnikova dela na Seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine Unesco ter Konvencija o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine.
Črno bela ilustracija Plečnika in njegovih del, ki lebdijo v zraku med njegovim hrbtom in značilnim Plečnikovim klobukom

Razstava Vaš Plečnik

Razstavni projekt je nastal na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, pod mentorskim vodstvom izr. prof. dr Sonje Ifko in v sodelovanju z mentorsko skupino Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja (angleško International Council on Monuments and Sites – ICOMOS) Slovenija: Špela Spanžel, Tomaž Štoka in mag. Gojko Zupan. Izvedbo je podprla Slovenska nacionalna komisija za Unesco.

Za predstavitev v okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine je razstava nadgrajena s sodelovanjem dijakov, s ciljem mlade spodbuditi k skupnemu razmišljanju o odgovornem odnosu do planeta in vlogi kulturne dediščine pri tem. Pod mentorskim vodstvom študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in profesorjev Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega centra Celje ter Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor so dijaki podrobneje spoznali arhitekta Plečnika in njegov ustvarjalni opus ter v okviru dveh tematskih delavnic pripravili izdelke, ki so predstavljeni na razstavi. V Mariboru so se osredotočilo na vprašanja varovanja arhitektove zapuščine, v Celju pa na temo ponovne uporabe v arhitekturi.

Na strani Narodnega muzeja Slovenije najdete več informacij o razstavi Vaš Plečnik.