Skoči do osrednje vsebine

Osrednja državna počastitev dneva državnosti

V petek, 24. junija 2022, se bo ob 21.15 na Kongresnem trgu v Ljubljani začela osrednja državna počastitev dneva državnosti.

Slovesnost se bo začela s topovskimi salvami z Ljubljanskega gradu in pregledom častne enote Republike Slovenije ter ešalona praporščakov in zastavonoš. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Sledil bo umetniški del slovesnosti, ki jo ustvarjata Klemen Dvornik in Tomaž Letnar. Njeno temeljno sporočilo je, da je zgodovina vedno osebna, prihodnost pa je vedno skupna. S Kosovelovimi citati, ki jih izrekajo igralci Maruša Majer, Barbara Ribnikar, Branko Jordan in Matija Vastl obuja zavest in opominja na ključna razmerja med državo in narodom ter odgovornost oblasti in slehernega državljana za prihodnost države. Zato slovesnost povezujejo misli osebnosti, ki s svojim delom prihodnost že ustvarjajo: Ana Roš, Aleš Kristančič, dr. Samo Zver, dr. Jure Knez, dr. Tomaž Zwitter, Dušan Šarotar in Petra Majdič.

Pomensko domišljen glasbeni program se dotika vseh zvrsti v dinamični in sodobni preobleki, za katero sta poskrbela Marjan Peternel in Nejc Bečan. Oder bodo razgibali plesalci s koreografijami Lukasa Zuschlaga. Ob spremljavi akademskih glasbenikov bo nastopil Mešani mladinski pevski zbor Veter pod vodstvom Tereze Podlogar ter solisti Gregor Strasbergar (MRFY), Eva Černe, Metod Banko in Laetitia Pohl – Kiki.

Neposredni prenos proslave bo na I. programu Televizije Slovenija, I. programu Radia Slovenija in na spletnem portalu RTV Slovenija.

Predstavniki medijev boste za spremljanje slovesnosti potrebovali akreditacijske priponke, zato vas prosimo, da se akreditirate prek spletnega akreditacijskega sistema na povezavi https://dogodki.vlada.si/prijava-za-medije-dan-drzavnosti
Akreditirate se lahko od petka, 17. junija 2022, do petka, 24. junija 2022, do 10. ure.

Akreditacijske priponke boste predstavniki medijev lahko prevzeli v petek, 24. junija 2022, od 12. do 14. ure na Uradu Vlade RS za komuniciranje, Gregorčičeva 25, Ljubljana in na kraju samem.
DOSTOP NA KONGRESNI TRG: Za predstavnike medijev je predviden vstop na Kongresni trg na vstopni točki pri središču parka Zvezda. Prosimo, da na prizorišče prireditve pridete najkasneje do 20.30.

Za morebitna dodatna vprašanja in pomoč pri postopku akreditiranja smo vam na voljo na e-naslovu: info.ukom@gov.si.