Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko bo odprla razstavo "Plečnik: metropola, kraj, vrt" v Mestnem muzeju Ljubljana

Mestni muzej Ljubljana
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko bo v Mestnem muzeju Ljubljana odprla razstavo z naslovom Plečnik: metropola, kraj, vrt. Razstava ponuja enkratno priložnost za refleksijo Plečnikovih idej in za umetniški vpogled vanje v 21. stoletju. Poleg tega osvetljuje Plečnikov arhitekturni opus ter razkriva inovativne ideje in tehnike, ki jih je vsestranski umetnik Jože Plečnik uporabljal pri svojem raznovrstnem snovanju.

Dediščina Plečnikove arhitekture niso zgolj stavbe, temveč predvsem svetovi, ki so jih njegova dela odpirala. Zato lahko metropolo, kraj in vrt razumemo kot prispodobe teh novih prostorov, s katerimi je Plečnik na Dunaju, v Pragi in Ljubljani odpiral nove možnosti za prepoznavanje situacij, ljudi in reči v skupnem svetu.

Kot vsak arhitekt se je tudi Plečnik bolj kot s preteklostjo ukvarjal s prihodnostjo. Svojo ustvarjalnost in znanje je s tehnologijo udejanjal skozi arhitekturo, da so se ljudje v takratnem svetu lahko prepoznali. Dela so lahko razumeli in sprejeli, njegovi načrti pa nam še danes kažejo, kdo lahko postanemo. S tem Plečnikova arhitekturna misel še vedno odpira možnosti in priložnosti za nastajanje novih skupnosti, in odpirala jih bo tudi za prihodnje svetove.

Poleg ministrice za kulturo bodo razstavo odprli še direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin, podžupan mesta Ljubljane prof. Janez Koželj in veleposlanik Češke republike v Sloveniji Nj. eksc. Juraj Chimiel.

Razstava bo na ogled od 12. februarja 2023.

Plečnik: metropola, kraj, vrt