Skoči do osrednje vsebine

Plečnikova knjižnica – ustvarjena za vse čase

do
Razstavna dvorana Narodne univerzitetne knjižnice, Ljubljana
Narodna in univerzitetna knjižnica je ena največjih mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika, temeljni kamen Plečnikove Ljubljane in eden najpomembnejših arhitekturnih dosežkov minulega stoletja. Razstava Plečnikova knjižnica je v prvi vrsti poklon arhitektovemu razmisleku o tem, kakšno vlogo ima knjižnica v kontekstu življenja posameznika, mesta in naroda, hkrati pa tudi spoštovanje do najmanjših podrobnosti, ki jih je vpletel v zunanjščino in prostore svoje izjemne palače.
Črno-bela fotografija Plečnika pred Narodno in univerzitetno knjižnico, pospremljena na desni strani z ročno napisanim posvetilom

Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase | Avtor: Arhiv Narodne in univerzitetne knjižnice

Razstava poskuša odgovoriti na vprašanja o tem, kako in kdaj se je Plečnik vpletel v načrtovanje stavbe, kaj vse se je zgodilo, da je do gradnje prišlo in kako je potekala, kakšno je bilo mnenje o potrebi po knjižnici in gradnji, je palača postavljena tako, kot si je arhitekt spočetka zamislil in ali je zaključek gradnje hkrati pomenil tudi današnjo podobo palače NUK?

Na ogled so Plečnikovi načrti in drugi dokumenti, ki so spremljali prizadevanja, načrtovanje in gradnjo nove knjižnice, prav tako tudi gradivo arhiva Akademske akcije za gradnjo univerzitetne knjižnice in drugih zbirk; fotografije z dogodkov, osebnosti ter časnike in časopise Slovenec, Slovenski narod, Jutro, Domoljub, Slovenija ali druge publikacije, ki so pisali o nujnosti gradnje in poročali o poteku del. Poleg tega je na ogled postavljenih tudi nekaj predmetov, katerih zgodbe so povezane z mojstrom arhitektom ali njegovo palačo knjižnice.

Narodna in univerzitetna knjižnica je pri načrtovanju razstave sodelovala z dr. Damjanom Prelovškom, priznanim umetnostnim zgodovinarjem, ki sodi med največje poznavalce Jožeta Plečnika, ter prof. dr. Tadejem Glažarjem, prodekanom Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Narodna in univerzitetna knjižnica