Skoči do osrednje vsebine

Kamen, papir, škarje. Arhitekturna dediščina v grafiki

do
Plečnikova hiša, Ljubljana
150-letnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 1 leto od vpisa Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne dediščine ter 6. obletnica delovanja galerije DobraVaga – vse našteto botruje ponovnemu združenju moči dveh mestnih razstavišč: Plečnikove hiše in DobreVage ter ustvarjanju in razstavljanju grafik šestih mladih umetnikov.
Ilustracija osončene hiše v štirih barvah: rumeni, rozi, beli in črni. V levem delu vrta, tik ob hiši, je pod tendo miza z dvema stoloma, pred njo leži kuža, mačka prihaja izza desnega vogala hiše, nekaj korakov pred njo stoji žar.

Predloga za grafiko, Kamen, papir, škarje, 2022 | Avtor: Tereza Prepadnik

Kuratorki Ajda Ana Kocutar in Lara Mejač (DobraVaga, Kino Šiška) sta ustvarjalce mlade generacije povabili k premisleku o vlogi dediščine v kulturnem, zgodovinskem, okoljskem ali osebnem pomenu. Arhitekturna dediščina je tako postala izhodišče za stvaritev novih grafičnih del. 

Naslov razstave Kamen, papir, škarje govori o igrivi povezanosti arhitekturnega sveta, ki nas obkroža, z mnogoterimi likovnimi izrazi avtorjev in avtoric, ki ga tokrat premišljujejo in upodabljajo. Vsebine razstave se lotevajo s svojimi primarnimi mediji, povezuje pa jih končna zbirka grafik, ki postopek osrediščajo. S tem stopajo po poti razumevanja sveta, ki nam je bil zapuščen, ter ga poskušajo uzreti in vizualizirati z očmi sedanjosti.

Umetnika Janja Kosi in Žiga Roš pri svojih delih na eni strani razmišljata o potencialu neuresničenih arhitekturnih projektov, na drugi pa o arbitrarnih okoliščinah pomembnih odločitev glede izpeljave tistih projektov, ki postanejo stalnica našega okolja. Slednjemu se posvetita tudi Tereza Prepadnik in Marko K. Gavez, ko se ozreta po mestni krajini ter v grafiki upodobita svoja opažanja in ugibanja o tem, kaj se skriva za fasadami. Sara Bezovšek in Jaka Teršek pa se obračata k primerom arhitekturne dediščine, ki so bili dolgo spregledani, morda celo zaničevani, in šele zdaj dobivajo pozornost.

Plečnikova hiša

DobraVaga