Skoči do osrednje vsebine

Fotografska razstava Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana

do
Praški grad, Češka
Dolenjski muzej bo z razstavo fotografij Saše Fuisa Narodna in univerzitetna knjižnica gostoval na Praškem gradu.
Pogled na stopnišče, ki vodi do čitalnice Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani

Stopnišče, 2010 | Avtor: Saša Fuis

V okviru projekta Plečnik na Praškem gradu, ki ga organizirajo Urad predsednika Češke republike, Uprava Praškega gradu in Češki arhitekturni teden, s.r.o. ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Pragi bo Dolenjski muzej na ogled postavil razstavo fotografij Saše Fuisa, ki prikazujejo notranjost Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Veliko formatne fotografije ambienta Plečnikove mojstrovine v Ljubljani, ki z visoko stopnjo izrazne prepričljivosti prikazujejo Plečnikov edinstveni oblikovni jezik, so predstavniki Praškega gradu umestili v Terezijansko krilo Praškega gradu. Kot so zapisali v Dolenjskem muzeju je fotograf še dodatno oplemenitil Plečnikovo presežno arhitekturno oblikovanje, saj se na fotografijah v harmoničnem dialogu prepletata fizična in duhovna komponenta posnetega prostora, kot natančno zamišljeni avtorski koncept.

"Izbrane fotografije ne izkazujejo samo vizualne podobe prostora oz. logike Plečnikove realizirane  strukture, ampak dajejo v razvid tudi koncept njegove atmosferske kvalitete. Serijo fotografij tako odlikuje predvsem fotografova tenkočutna interpretacija prisluškovanja prostorskemu utripu, ob zavedanju, da ga moramo občutiti v vsej njegovi materialnosti, da bi lahko dojeli njegovo duhovno razsežnost."

Fotograf, ki sicer živi in dela v Kolnu, je fotografije posnel leta 2011, v sklopu fotografskega dokumentiranja arhitekture zgodovinskih knjižnic, pri katerem je sodeloval z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, projekt pa je takrat podprlo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Prva javna predstavitev fotografij je bila z izvedena leta 2011 v razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Odprtje projekta Plečnik na Praškem gradu, bo 31. marca 2022. Za obiskovalce pa bo razstava na ogled od 1. aprila do 31. oktobra 2022. Skozi vse leto 2022 se bodo v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije zvrstili različni dogodki na povezani s Plečnikom oz. njegovo dediščino.

Saša Fuis

Slovenski fotograf Saša Fuis (1961) živi in deluje v Kőlnu. Diplomirani inženir fotografije od leta 1995 vodi svoj fotografski studio specializiran za dokumentiranje in digitalizacijo arhitekturnih objektov ter umetniških artefaktov za muzeje, galerije, dražbene hiše in zasebne zbirke. Njegove fotografije odlikuje izraznost, estetika in dovršenost fotografske tehnike.

Kot neodvisni fotograf se posveča različnim avtorskim projektom, s katerimi se predstavlja na razstavah tako v slovenskem kot tudi mednarodnem prostoru. Zanima ga predvsem žanrska fotografija s katero skuša na svojevrsten način ujeti trenutke življenja, ki jih prepozna kot pomembne in ki ga kot ustvarjalca spodbudijo k motivnemu eksperimentiranju.

Njegova dela se nahajajo v javnih in zasebnih zbirkah v Sloveniji in Nemčiji.

Dolenjski muzej

Praški grad (v angleškem jeziku)