Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch pri Slovencih v Kanadi

do
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se bo v naslednjih dneh mudila pri Slovencih v Kanadi. Obisk, v okviru katerega bo obiskala rojake v provinci Ontarijo, Ottawi, Vancouvru in v Whistlerju, bo ministrica pričela jutri, 26. marca 2022.

Ministrica bo obisk začela v Torontu. Prvi dan bo namenjen srečanjem s Slovenci, ki živijo v provinci Ontarijo. Eno od srečanj bo tako namenjeno pogovoru s predstavniki tamkajšnjih društev, spregovorila pa bo tudi z mladimi. Ločeno se bo ministrica sestala z vodstvom Vseslovenskega kulturnega odbora (VSKO), ki koordinira slovenska društev in organizacije v Južnem Ontariu.  Ministrica se bo ustavila tudi v Domu za ostarele Lipa ter obiskala Slovensko šolo Marije Brezmadežne ter se srečala s predstavniki slovenskega društva Večerni zvon. Udeležila se bo slovenske maše v župniji Brezmadežne s čudodelno svetinjo ter spregovorila z duhovnikoma Valentinom Batičem in Leopoldom Valantom. Ob tej priložnosti bo ministrica odgovorila tudi na nekaj vprašanj za radio Glas kanadskih Slovencev. Dan se bo zaključil s kulturnim programom, kjer bo ministrica podelila priznanja organizacijam, ki obeležujejo obletnico delovanja. Drugi dan bo ministrica preživela v Hamiltonu. Sprejeli jo bodo člani najstarejšega slovenskega društva v Kanadi Društva Bled in člani enega najštevilčnejših društev na področju Niagarskega polotoka Društva Lipa Park. Srečala se bo s predstavniki Slovenske šole v Hamiltonu ter spregovorila s tamkajšnjim duhovnikom Dragom Gačnikom. V Ontariju bo ministrica obiskala tudi nekaj podjetij, katerih soustanovitelji oziroma lastniki so Slovenci. Sprejel pa jo bo tudi Generalni častni konzul John Doma. 

V nadaljevanju bo ministrica pot nadaljevala v Ottawi, kjer se bo srečala s predsednico slovenskega društva Plesati, večgeneracijsko plesno skupino, kjer se tam živeči Slovenci učijo o plesu in glasbi iz različnih regij Slovenije. V prestolnici se bo ministrica srečala tudi z apostolskim nuncijem v Kanadi Ivanom Jurkovičem, se virtualno srečala s predstavniki slovenskih društev v kanadskih provincah ter dan zaključila na slovenskem veleposlaništvu v družbi rojakov v glavnem mestu Kanade.

Obisk kanadskih Slovencev bo ministrica dr. Jaklitsch nadaljevala na zahodu države. V Vancouvru bo obiskala etnografski muzej, katerega stalno zbirko bogatita dve slovenski tradicionalni pustni šemi, ptujski kurent in rusa. Ministrico bo sprejela častna konzulka dr. Margaret Rudolf. Eno izmed srečanj bo namenjeno tudi pogovoru s Slovenci v Whistlerju. Obisk bo ministrica zaključila pri rojakih, ki se na pacifiški obali združujejo v Slovensko društvo Vancouver.