Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na delovni večerji o situaciji v Sahelu v Parizu in na Vrhu Evropska unija – Afriška unija v Bruslju

do
Predsednik vlade Janez Janša se bo v sredo, 16. februarja 2022 udeležil delovne večerje, ki jo v Parizu gosti francoski predsednik Emmanuel Macron. Srečanje bo namenjeno pogovoru o situaciji v Sahelu ter neformalni izmenjavi mnenj o nadaljnjem angažmaju držav članic EU, ki so tudi vojaško prisotne v Maliju in Sahelu.

Na večerji bo med drugim prisoten predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, visoki predstavnik Josep Borrell in predstavnik Generalne skupščine OZN.

Predsednik vlade Janez Janša se bo nato v četrtek, 17. februarja 2022 in v petek, 18. februarja 2022 v Bruslju udeležil vrha med Afriško unijo in EU. To bo že šesti vrh po vrsti. Prvi vrh med unijama je potekal leta 2000 v Kairu (Egipt), zadnji pa leta 2017 v Abidžanu (Slonokoščena obala).

Vrh bo edinstvena priložnost, da se z najvišjo politično udeležbo postavijo temelji za prenovljeno in poglobljeno partnerstvo AU-EU, ki bo temeljilo na zaupanju in jasnem razumevanju skupnih interesov. Voditelji in voditeljice naj bi razpravljali o tem, kako lahko obe celini prispevata k večji blaginji. Cilj je začeti ambiciozen naložbeni sveženj med Afriko in Evropo, v katerem bodo upoštevani svetovni izzivi, kot so podnebne spremembe in sedanja zdravstvena kriza. Pogovarjati bi se morali tudi o orodjih in rešitvah za spodbujanje stabilnosti in varnosti z obnovljeno strukturo miru in varnosti.

V okviru vrha bo organizirana vrsta tematskih okroglih miz, na katerih bodo obravnavali financiranje rasti, zdravstvene sisteme in proizvodnjo cepiv, kmetijstvo in trajnostni razvoj, izobraževanje, kultura in poklicno usposabljanje, migracije in mobilnost, mir, varnost in upravljanje, podnebne spremembe in energetski prehod, digitalno področje in promet. Voditelji in voditeljice držav ali vlad EU in Afriške unije bodo sodelovali na okroglih mizah, skupaj z izbrano skupino zunanjih strokovnjakov in strokovnjakinj na zadevnih področjih. Predsednik vlade Janez Janša bo nastopil na okrogli mizi o miru, varnosti in upravljanju. Ob robu vrha so predvidena številna bilateralna srečanja predsednika vlade.

Udeleženci in udeleženke pa naj bi sprejeli tudi skupno izjavo o skupni viziji za leto 2030.