Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na srečanju obrambnih ministrov Nata o situaciji na rusko-ukrajinski meji

do
Bruselj
Minister za obrambo mag. Matej Tonin se bo udeležil zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato, kjer bo tokrat v ospredju predvsem situacija na rusko-ukrajinski meji.

Prvi dan, v sredo, se bo začel z zasedanjem Skupine za jedrsko načrtovanje. V nadaljevanju bo sledila razprava na temo varnostne situacije v Evropi in njenih implikacijah na evropsko in transatlantsko varnost, ter delitve bremen, zagotavljanja virov in priprave naslednjega Strateškega koncepta Nata.

Drugi dan bosta obe zasedanji potekali ob udeležbi partnerjev zveze Nato.  In sicer, najprej zasedanje z Ukrajino in Gruzijo na temo situacije v regiji in pregleda praktičnega sodelovanja z obema partnericama. Srečanje ministrov Nato se je bo zaključilo z zasedanjem ob prisotnosti Finske, Švedske in visokega predstavnika EU za zunanjo in varnostno politiko Joseppa Borrella na temo Nato-EU sodelovanja.

Minister Tonin se bo ob robu zasedanje ministrov Nato ločeno srečal še z ministrico za obrambo Severne Makedonije Slavjanko Petrovsko, ministrom za obrambo Gruzije Juansherjem Burchuladzejem in sekretarjem za obrambo Združenih držav Amerike Lloydom J. Austinom.

Kontaktna oseba: Monika Sušanj, telefon 040 470 619