Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti ministrice dr. Jaklitsch v okviru vladnega obiska v Posavski statistični regiji

Posavska statistična regija
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch bo v okviru regijskega obiska vlade v Posavski statistični regiji obiskala Fakulteto za turizem, Posavski muzej, Pleteršnikovo domačijo in Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.

Naprej bo obiskala Fakulteto za turizem v Brežicah, ki deluje v okviru Univerze v Mariboru. Na fakulteti so pripravili Razvojni program celovitega in trajnostnega razvoja območja Prezida in Gorskega kotarja, v okviru projekta Vzročno turistično-izobraževalna kmetija v Prezidu, ki bo postala center slovenske avtohtone manjšine na Hrvaškem. Ministrica bo z dekanom in sodelavci spregovorila o zadnjih spoznanjih in možnostih sodelovanja tudi v prihodnje.

V nadaljevanju bodo ministrico sprejeli v Posavskem muzeju. Muzej je leta 2018 gostil prireditev Dobrodošli doma, dogodek na katerem se zberejo Slovenci iz zamejstva in sveta. Prav tako pa so povezani s slovenskim društvom v Zagrebu.

Ministrica bo ob tej priložnosti obiskala tudi Pleteršnikovo domačijo v Pišecah, ki v okviru projekta »Moja hiša je tvoj dom s finančno podporo urada odpira vrata Slovencem s celega sveta. Bližnjo Pleteršnikovo zidanico, urejeno v apartma, oddajajo rojakom brezplačno in jim tako omogočajo spoznati domovino njihovih prednikov.

Pred zaključno javno tribuno se bo ministrica ustavila še v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, kjer bo beseda tekla o možnostih vključitve del slovenskega slikarja iz avstrijske Koroške Valentina Omana v njihovo stalno zbirko.

Informacije za medije:

Vljudno vabljeni na fototermine ob začetku posameznih srečanj.

9.30 - Delovni posvet Vlade Republike Slovenije v Gradu Brežice (Naslov: Cesta prvih borcev 1, Brežice) - Skupinsko fotografiranje

12.05 - Fakulteta za turizem, Univerza v Mariboru, Dekan Boštjan Brumen, profesorji (Naslov: Cesta prvih borcev 36, 8250 Brežic) - Fototermin rokovanja zunaj za vse, fototermini v notranjosti samo za uradne fotografe

13.00 - Posavski muzej Brežice, Direktorica Alenka Černelič Krošelj (Naslov: Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice)- Fototermin

14.15 - Pleteršnikova domačija Pišece, Martin Došič (Naslov: Pišece 4, 8255 Pišec) - Fototermin

16.20 - Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Direktor Goran Milanović (Naslov: Grajska cesta 45, 8311 Kostanjevica na Krk) -  Fototermin

18.00 - Javna tribuna – Srečanje Vlade Republike Slovenije z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji (Naslov: Kulturni dom Krško, Trg Matije Gubca 2, Krško)

Za dodatna vprašanja se lahko obrnete na Ano Šket, svetovalko za odnose z javnostjo na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, na telefon: (+386) 31 751 632 ali na elektronski naslov: ana.sket@gov.si.