Skoči do osrednje vsebine

Konferenca SEMIC: Človek v središču podatkovnih prostorov, ki jih poganja interoperabilnost

Videozasedanje
V zadnjem letu so različni sektorji začeli pripravljati podatkovne prostore, da bi spodbudili enotni trg za podatke. Semantična interoperabilnost je ključno sredstvo za pretok podatkov v EU in med sektorji. SEMIC 2021 bo zato združil strokovnjake z različnih področij, da bi razpravljali o tem, kako je mogoče med ponudniki in uporabniki izmenjati različne vrste podatkov, hkrati pa zaščititi etične vrednote EU, zagotoviti usmerjenost v človeka in uporabiti napredne tehnologije.

Na konferenci bo nastopila vrsta strokovnjakov s področja podatkovne znanosti, semantike in interoperabilnosti. Uvodoma bo udeležence nagovoril minister za javno upravo Republike Slovenije Boštjan Koritnik.

Udeleženci se lahko seznanijo s primeri čezmejne izmenjave podatkov med javnimi upravami in spoznajo obet naprednih tehnologij. Vzporedne sekcije, ki jih ponazarjajo študije primerov, bodo potekale na teme, kot so:

  • metode in orodja za oblikovanje semantičnih sredstev,
  • kako lahko interoperabilnost in osredotočenost na uporabnika pomagata pri izmenjavi zapletenih podatkovnih nizov med državami članicami in med sektorji,
  • etična uporaba nastajajočih podatkovnih tehnologij za izboljšanje javnih storitev,
  • dobre prakse semantične interoperabilnosti in podatkovnih orodij.