Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Janez Poklukar bo predsedoval zasedanju Sveta za zdravje

Bruselj
Potekalo bo zasedanje zdravstvenih ministrov, ki mu bo predsedoval minister Janez Poklukar.

Zdravstveni ministri se bodo seznanili z napredkom na področju krepitve odporne evropske zdravstvene unije, ki je prednostna naloga predsedstva na področju zdravja. Poleg dveh že doseženih političnih dogovorov o okrepljenih mandatih evropskih agencij (Evropska agencija za zdravila – EMA in Evropska agencija za preprečevanje in širjenje bolezni- ECDC), bo predsedujoči minister Janez Poklukar vodil razpravo o uredbi Sveta o okviru za nujne primere glede zdravstvenih protiukrepov.

Ministri se bodo na zasedanju seznanili s trenutno COVID-19  situacijo. Prvotno je na sporedu izmenjava najnovejših informacij o različici Omicron in morebitnih novih skupnih ukrepih, kasneje pa diskusija o poživitvenem odmerku in cepljenju otrok. 

V nadaljevanju bo Svet obravnaval sklepe o krepitvi evropske zdravstvene unije, ki med drugim vključujejo izvajanje inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, boj proti raku in vlogo EU na področju zdravja na svetovni ravni.