Skoči do osrednje vsebine

Ministrska konferenca EU–Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev

do
Kongresni center Brdo pri Kranju
Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za notranje zadeve bosta organizirali ministrsko konferenco EU–Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev. Gre za srečanje, ki se organizira enkrat letno in je namenjeno krepitvi regionalnega sodelovanja, dobrososedskim odnosom in podpori približevanju držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam.

Na konferenco so povabljeni pristojni evropski komisarji, pravosodni in notranji ministri držav EU ter partneric Zahodnega Balkana, predstavniki agencij EU in Generalnega sekretariata Sveta EU. Zasedanje o notranjih zadevah bo 1. in 2. decembra 2021, pravosodni del pa 2. in 3. decembra 2021.

Srečanje ministrov in ministric za notranje zadeve bo razdeljeno na dva vsebinska sklopa. V prvem delu bodo ministri govorili o upravljanju z migracijami in varovanju meja, v drugem pa bodo razpravljali o boju proti terorizmu, ekstremizmu in radikalizaciji ter boju proti organiziranemu kriminalu.

Srečanje ministrov in ministric za pravosodje bo v prvem delu namenjeno razpravi o vladavini prava, pravosodnih reformah in izboljšanju sistemov za usposabljanje v pravosodju, v drugem delu pa bodo ministri govorili o različnih pobudah in izzivih na področju digitalizacije pravosodja.