Skoči do osrednje vsebine

Srečanje med predsednikoma slovenske in hrvaške vlade na Otočcu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo na Otočcu srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem.

Srečanje bo potekalo v spomin na srečanja in sodelovanje obeh vlad v času osamosvajanja.

Delegacija slovenske vlade pod vodstvom predsednika Lojzeta Peterleta in hrvaška vladna delegacija pod vodstvom predsednika Josipa Manolića sta se redno srečevali že pred agresijo jugoslovanske armade na osamosvojeni Slovenijo in Hrvaško. Dogovarjali sta se o osamosvojitvenih vprašanjih in medsebojni pomoči v primeru agresije jugoslovanske armade, ki se je tudi zgodila. Odmevno je bilo npr. majsko srečanje (26. maja 1991). Hrvaška je 17. julija 1991 menjala predsednika vlade.  Delegaciji Republike Slovenije in Republike Hrvaške sta se začeli uradno sestajati na meddržavni ravni po izteku Brionskega moratorija  8. oktobra 1991.

Tako sta se 5. novembra 1991 na Otočcu srečali vladni delegaciji. Slovensko stran so zastopali predsednik vlade Lojze Peterle, obrambni minister Janez Janša in podpredsednik vlade Andrej Ocvirk. V hrvaški delegaciji so bili predsednik vlade Franjo Gregurić, podpredsednik za gospodarstvo Stjepan Ždunić in finančni minister Jozo Martinović. Največ časa so na večurnem srečanju posvetili gospodarskemu sodelovanju med državama, predvsem blagovni menjavi prek novonastale meje. Peterle je med drugim hrvaško stran obvestil o zmogljivosti Slovenije glede števila beguncev, ki so iz Hrvaške prihajali v Slovenijo. Omenjal je, da bi lahko ustrezno oskrbo nudili 23.000 beguncem. Kasneje je Slovenija tudi iz drugih območjih razpadajoče države sprejela in oskrbovala bistveno več beguncev. Slovenija se je zavzela za liberalizacijo obmejnega režima na področjih, kjer je to mogoče. Hrvaška stran je bila zainteresirana za pogovore o sodelovanju na področju obrambe, saj sta jugoslovanska armada in Srbija izvajali vojaško agresijo na Hrvaško, ki se je osamosvojila skupaj s Slovenijo.

Ob tokratnem srečanju in v letu, ko praznujemo 30-letnico samostojnosti, neodvisnosti in suverenosti države, bo na Otočcu postavljeno spominsko obeležje, ki bo ohranjalo spomin na dvostranska srečanja in sodelovanje dveh prijateljskih držav. Ob odkritju spominskega obeležja, ki bo obogaten s krajšo kulturno slovesnostjo, bosta prisotna tudi prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in tedanji predsednik hrvaške vlade Franjo Gregurić.

Lokacija: grad Otočec, Grajska cesta 22, Otočec

Slovesnost ob odkritju spominske plošče bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na družbenih omrežjih Vlade RS.

!!! Predstavnike medijev, ki boste spremljali dogodek, naprošamo, da se držite preventivnih priporočil NIJZ za preprečevanje okužb s COVID-19 (uporaba maske, razkuževanje rok, varnostna razdalja in skladno z vladnim odlokom PCT pogoj).