Skoči do osrednje vsebine

Delovni posvet o slovenski energetiki danes, leta 2033 in naprej

Predsednik vlade Janez Janša je za sredo, 3. novembra 2021, ob 9. uri v dvorani Grandis, Kongresni center Brdo pri Kranju, sklical delovni posvet z naslovom Slovenska energetika danes, leta 2033 in naprej.

Slovenska (in evropska) energetika se nahaja pred številnimi izzivi. Predstavlja hrbtenico sodobnega načina življenja in enega od stebrov nacionalne varnosti. Dogodki zadnjih nekaj mesecev jo postavljajo pred dodatne izzive. Cene energentov – nafte, zemeljskega plina, premoga in elektrike so v svetu, Evropi in deloma tudi v Sloveniji doživele rekordno rast. Kot članica EU smo zavezani k skupnim ciljem energetskega prehoda v nizko-ogljično družbo.

Slovenija je tudi tik pred sprejemom Strategije o pravičnem izstopu iz premoga, z izdajo energetskega dovoljenja za NEK2 pa stopamo na zahtevno pot odločanja o tej investiciji. Z naraščanjem obnovljivih virov energije prihaja potreba po postavitvi hranilnikov energije. Smo pred izzivom pretvorbe viškov energije v vodik in iskanjem načinov za dekarbonizacijo prometa. Vse bolj stopa v ospredje tudi vprašanje kibernetske varnosti proizvodnih in distribucijskih sistemov energije.

V naslednjih letih bomo imeli na razpolago številne vire za financiranje in izvedbo energetskih projektov – sredstva EKP 2021- 2027, NOO, React in JTF.

S posvetom se želi dodatno osvetliti stanje in projekcije z različnih vidikov ter soočiti poglede vabljenih na izzive slovenske energetike.

Fototermin na začetku delovnega posveta. Delovni posvet bo zaprt za javnost.