Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na prireditvi v počastitev stote obletnice delovanja skalašev na Slovenskem

Predsednik vlade Janez Janša se bo udeležil prireditve v počastitev stote obletnice delovanja skalašev na Slovenskem. Predsednik vlade Janez Janša bo zbrane na slovesnosti tudi nagovoril.

Slovenski skalaši v letošnjem letu praznujejo 100 let delovanja. 2. februarja 1921 je v Ljubljani potekal ustanovni občni zbor Turistovskega kluba Skala, ki se je v 1940 preimenoval v Alpinistični klub Skala. Po petdesetih letih komunističnega zatiranja idej skalašev sta bila v devetdesetih letih skalaški duh in dediščino obujena, in sicer najprej 28. septembra 1995, ko je bil kot moralni naslednik ustanovljen Slovenski gorniški klub dr. Henrika Tume, potem pa še 23. junija 1997 ko se je oblikoval Slovenski gorniški klub Skala – zveza gorniških klubov.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer v letošnjem letu prejel tudi Kocbekovo priznanje Slovenskega gorniškega kluba Skala – zveze gorniških klubov za leto 2021, in sicer za njegovo vizionarsko in požrtvovalno delo, številne spodbude in vzor vztrajnosti na poti k skupnemu cilju - nadaljevanju in nadgrajevanju skalaške tradicije na Slovenskem.