Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na Demografskem vrhu v Budimpešti

do
Predsednik vlade Janez Janša se bo v četrtek, 23. septembra 2021, udeležil demografskega vrha v Budimpešti. Demografski vrh v Budimpešti (Budapest Demographic Summit) je letni dogodek, ki tudi letos gosti govorce na najvišji ravni, nekdanje ministre in ministrice, evropske in nacionalne poslance, najvišje predstavnike različnih religij, predstavnike civilne družbe, akademike in novinarje.

"Family: The Key to Sustainability" - to je koncept, okoli katerega se organizira demografski vrh v Budimpešti, ki bo letos potekal četrtič po letih 2015, 2017 in 2019. Namen vrha je zagotoviti platformo za različne odločevalce, gospodarske in medijske akterje ter predstavnike akademskega sveta, da skupaj razmislijo in razpravljajo o demografskih izzivih, ki so pred nami, ter pripravijo predloge skupnih rešitev.

Statistike kažejo, da je v Zahodnem svetu mogoče zaznavati upad rojstev, družbe se starajo, zato je skupna dolžnost in odgovornost, da demografske izzive sodobnega časa obravnavamo kot prednostno nalogo. Poiskati je treba učinkovite, dolgoročne rešitve za posamezne države in regije.

V okviru vrha je pričakovana široka razprava s kolegi iz drugih držav članic ter izmenjava dobrih praks na področju demografskih in družinskih politik.

Predsednik vlade Janez Janša bo v okviru Demografskega vrha sodeloval tudi na razpravi v panelu z naslovom "Family: The Key to Sustainability", kjer bodo kot sogovorniki sodelovali tudi Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Mike Pence, 48. podpredsednik Združenih držav Amerike, in Mateusz Morawiecki, predsednik Vlade Republike Poljske.