Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo dr. Simoniti se bo udeležil vrha za evropsko dediščino v Benetkah

do
Benetke
Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se bo udeležil vrha za evropsko kulturno dediščino "Za novo evropsko renesanso", ki ga od 21. do 24. septembra 2021 v Benetkah organizira Europa Nostra v sodelovanju z Evropsko komisijo. V četrtek, 23. septembra, se bo udeležil podelitve nagrad Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra 2021, v petek, 24. septembra, bo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu agore se bo na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.

Europa Nostra je vseevropsko združenje za kulturno dediščino, ki združuje več kot 240 nevladnih in neprofitnih organizacij, ki delujejo na področju kulturne dediščine iz več kot 40 držav ter deluje kot njihov zastopnik pred mednarodnimi institucijami (UNESCO, Svet Evrope, institucije EU). Združenje podpira nacionalne in mednarodne pobude za ohranjanje in reševanje ogrožene evropske kulturne dediščine.

Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra – za leto 2021 jo bodo podelili v četrtek, 23. septembra 2021 – se podeljujejo od leta 2002 za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine. Namen nagrad je promocija visokih standardov ohranjanja kulturne dediščine, spodbujanja mednarodnih izmenjav znanj in izkušenj ter zagotavljanja visokih standardov na tem področju v prihodnosti. Podelili bodo tudi posebni nagradi ILUCIDARE za področje inovacij in mednarodnih odnosov.

Agore o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse", ki bo potekala v petek, 24. septembra 2021, se bodo udeležili politični odločevalci oziroma oblikovalci politik na vseh ravneh ter ključni deležniki na področju dediščine. Osrednja tema razprav na visoki ravni bo ekosistem kulturne dediščine v Evropi. Minister dr. Simoniti bo v svojem govoru razpravljal o pomenu kulturne dediščine za doseganje prednostnih nalog politik Evropske unije na različnih področjih ter predstavil ambicije slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije na področju kulture in kulturne dediščine ter njune vloge pri oblikovanju Evrope prihodnosti. Med vidnejšimi govorci in govorkami naj omenimo Davida Sassolija, predsednika Evropskega Parlamenta, Daria Franceschinija, italijanskega ministra za kulturo, Dubravko Šuico, podpredsednico Evropske Komisije, in Margaritisa Schinasa, podpredsednika Evropske komisije.

Ob robu agore se bo minister za kulturo dr. Simoniti na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.

Podelitev nagrad in agoro bo možno v živo spremljati na spletni povezavi live.europanostra.org (za ogled se je treba prijaviti).

Več o vrhu za evropsko kulturno dediščino na strani europanostra.org.