Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na osmem vrhu Sredozemskih držav MED-7 v Atenah

Predsednik vlade Janez Janša se bo v petek, 17. septembra 2021, udeležil 8. vrha Sredozemskih držav MED-7 v Atenah, na katerem je predvidena širitev te neformalne skupine z Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

Njene sedanje članice so Španija, Ciper, Grčija, Francija, Italija, Malta in Portugalska. Vključitev Slovenije je plod njenega dolgoletnega prizadevanja za večjo prisotnost v sredozemskem prostoru, tesnejšo povezanost s sredozemskimi državami članicami EU in vidnejšo prepoznavnost sredozemske dimenzije Slovenije. Do širitve MED-7 s Slovenijo prihaja v ključnem času slovenskega predsedovanja Svetu EU, kar daje tako Sloveniji kot skupini dodatna pomen in težo.

Na letošnjem vrhu MED-7, ki se bo preimenoval v EUMED, bo kot prva obravnavana tematika vpliv podnebnih sprememb na Sredozemlje. Na plenarnem zasedanju bo sledila razprava o naslednjih temah: mir, varnost in stabilnost v Sredozemlju in Bližnjem vzhodu, evropska agenda in promocija obnovljenega partnerstva z državami Južnega sosedstva – nova agenda za Sredozemlje. Na delovni večerji bodo voditelji razpravljali o situaciji v Afganistanu, migracijah in boju proti terorizmu.

Slovenija bo s soglasjem vseh držav članic te neformalne skupine vstopila v klub držav, združenih na podlagi geografske lege, občutljivosti in afinitete do sredozemskih vprašanj v EU. Izpostavila bo svoj politični doprinos in potencial, ki ga prinaša tako s svojo sredozemsko, srednjeevropsko in panonsko dimenzijo kot tudi v vlogi predsedujoče Svetu EU, kar vse zagotavlja razširjeni skupini komplementarno, dodano vrednost.

Slovenska stran se bo tudi v okviru sredozemskega dialoga zavzela za čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva po pandemiji, izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije EU ter prihodnost Evrope. Sredozemski prostor, njegove prednosti, izzivi in naravne danosti so znotraj teh ciljev še posebej pomembni, upoštevajoč tudi dejstvo, da po Brexitu in odkritju energentov sredozemski bazen dodatno pridobiva na pomenu in pozornosti. Slovenija se bo tudi znotraj sredozemskega okvirja zavzela za realizacijo slogana svojega predsedovanja Skupaj. Odporna. Evropa