Skoči do osrednje vsebine

V Bruslju strokovni seminar o vojaških posredovanjih EU

Bruselj
Ministrstvo za obrambo bo z inštitutom Egmont v okviru oblikovanja dokumenta Strateški kompas, ki intenzivno poteka med slovenskim predsedovanjem Svetu EU, v Bruslju izvedlo strokovni seminar z naslovom »Strateški kompas za vojaška posredovanja«. Kot uvodni govorec bo nastopil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret.

Strateški kompas bo dokument, ki bo opredelil politične smernice za razvoj evropske obrambe in varnosti v naslednjem desetletju na področjih kriznega upravljanja, razvoja zmogljivosti, partnerstev in odpornosti. Tokratni seminar o vojaških posredovanjih bo namenjen strokovni razpravi o strategiji vojaških posredovanj, ravni ambicij in potrebnih silah.

Prva razprava bo osredotočena na pregled strategije vojaških posredovanj s poudarkom na evropskem vzhodu in jugu. Strategija bo vsebovala scenarije glede na 360-stopinjski pristop, opredeljevala bo razmerje med izvršilnimi operacijami ter misijami usposabljanja in pomoči v regiji, kjer so že prisotni drugi mednarodnih akterji, ter vlogo vojaškega posredovanja v okviru integriranega regionalnega pristopa.  

Druga razprava bo namenjena ravni vojaških ambicij. Udeleženci bodo poskušali odgovoriti na vprašanja, ali je brigada s pet tisoč pripadniki kot začetna vstopna sila ustrezna za naslavljanje izzivov na jugu in vzhodu EU. Govorili bodo o vlogi projekta operativnega jedra za odzivanje na krize pri EUFOR (Crisis Response Operation Core - CROC) v okviru stalnega strukturnega sodelovanja na področju varnosti in obrambe (PESCO), kako bosta delovala EU in Nato ter o drugih vprašanjih.