Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na obisku pri Slovencih v ZDA

do
ZDA
Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, bo v četrtek, 16. septembra, pričela z obiskom med slovenskimi rojaki v ZDA. Ta bo potekal predvsem v znamenju 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije.

Tako bo uvodoma obiskala slovensko hranilniško-zavarovalniško ustanovo AMLA (American Mutual Life Association) v Clevelandu, »največjem slovenskem mestu zunaj Slovenije«. V njenih prostorih so se pred 30 leti odvijali sestanki odbora Združeni Američani za Slovenijo, ki je odločilno pripomogel k ameriškemu priznanju samostojne Slovenije. Že prvi dan se bo sestala s clevelandskimi politiki in škofom slovenskega porekla, z županom Frankom Jacksonom, ki je vse od svoje izvolitve jeseni 2005 izjemno odprt do slovenske skupnosti, v rotundi mestne hiše pa bo na osrednji proslavi ob 30-letnici samostojne Slovenije nagovorila slovenske rojake in Američane. To bo tudi priložnost za razglasitev prejemnikov spominske medalje, ki jo slovenska vlada podeljuje vidnim rojakom za njihovo vlogo in dejavnosti v času prizadevanj za slovensko samostojnost in mednarodno priznanje.

V naslednjih dneh bo v Clevelandu med drugim obiskala »Slovensko narodno podporno jednoto« v Pennsylvaniji in v Clevelandu, clevelandski Muzej polke, Slovenski narodni dom, Slovenski muzej in arhiv, Slovensko genealoško združenje, slovenski župniji sv. Vida in Marije Vnebovzete, najpomembnejša pa bo udeležba na proslavi v čast 30. rojstnega dne Slovenije na Slovenski Pristavi, ki letos praznuje 60 let delovanja in kjer bo podelila tudi več priznanj zaslužnim rojakom.

Med ministričinim obiskom v Clevelandu bo odprtih več razstav in podobnih dogodkov v sklopu Slovenskih dnevov v Clevelandu, ki potekajo v soorganizaciji Generalnega konzulata RS v Clevelandu in generalne konzulke Alenke Jerak ter slovenske skupnosti. Tako bo v mestni hiši odprta razstava Tehničnega muzeja Slovenije Mi in oni brez meja, sledila bo predstavitev slovenske kulinarike v okviru projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija, v Slovenskem narodnem domu pa bo odprta razstava Ameriški mediji - pot do priznanja slovenske neodvisnosti v ZDA in Ohiu.

V nadaljevanju obiska bo ministrica obiskala slovenske rojake v New Yorku, Indianapolisu, Milwaukeeju ter Jolietu in Lemontu v bližini Chicaga. Med gostovanjem bo podelila vrsto priznanj slovenskim ustanovam, ki v letošnjem letu obhajajo pomembne obletnice delovanja.