Skoči do osrednje vsebine

Skupna seja vlad Republike Slovenije in Madžarske

Predsednik vlade Janez Janša se bo v sredo, 15. septembra 2021, ob 9.30 v Celju skupaj z delegacijo ministrov srečal s predsednikom vlade Madžarske Viktorjem Orbanom in madžarsko delegacijo ministrov.

Skupna seja vlad je namenjena pregledu intenzivnega bilateralnega sodelovanja na področju gospodarstva, infrastrukture, obrambe, notranjih zadev, kulture, znanosti in narodnih manjšin. Slovenija in Madžarska imata prijateljske in razvejane odnose. K temu pomembno prispeva reden dialog med predstavniki obeh držav. Ta dialog je intenziven tudi na najvišjih ravneh. Srečanje sovpada z otvoritvijo 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju, kjer je letos Madžarska država partnerica. Slovenija v tem vidi potrditev, da Madžarska v naši državi prepoznava priložnost za nadaljnje poglabljanje gospodarskega sodelovanja.

Srečanja predsednikov vlad Republike Slovenije in Madžarske se bodo udeležili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za obrambo Matej Tonin, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Stanislav Raščan, državni sekretar na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Dejan Valentinčič, ter direktor urada za narodnosti Stane Baluh.

Madžarsko delegacijo bodo sestavljali: predsednik vlade Viktor Orban, minister brez listnice in podpredsednik vlade Zsolt Semjen, minister za notranje zadeve Sandor Pinter, minister za obrambo Tibor Benko, minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto ter minister za človeške vire Miklos Kasler.

Po ločenih bilateralnih srečanjih posamičnih ministrov, se bosta delegaciji sestali na plenarnem zasedanju, ki bo potekalo v obliki delovnega kosila. Na koncu kosil bo sprejeta skupna izjava.

Po delovnem kosilu pa nameravata slovenska in madžarska stran podpisati nekatere dokumente, ki krepijo nadaljnje sodelovanje med državama, in sicer:

  1. Pismo o nameri glede skupnega sklada za Prekmurje in Porabje, ki ga podpisujeta predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Vlade Madžarske Viktor Orbán.
  2. Pogodbi o sodelovanju (pogodba o prenosu tehnologije za vzpostavitev proizvodnje in sestavo zrakoplova VIRUS SW 121A EXPLORER na Madžarskem ter pogodba o pravicah prodaje omenjenega zrakoplova), ki ju podpisujeta podjetji Pipistrel in Genevation Aircraft.
  3. Memorandum o razumevanju s področja razvojnega sodelovanja (kot odgovor na humanitarne krize in preganjanje verskih manjšin po svetu, ki ga podpisujeta državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan in dr. Tristan Azbej, madžarski državni sekretar za pomoč preganjanim kristjanom in program "Hungary Helps".
  4. Memorandum o razumevanju za razvoj obrti, malih in srednje velikih podjetij ter podjetnikov med dvema zbornicama, ki ga podpisujeta Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, in László Parragh, direktor Gospodarske zbornice Madžarske

Srečanje se bo zaključilo z novinarsko konferenco, na kateri bosta sodelovala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in madžarski minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto.