Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na dogodku "Šavrinska pot"

Kubed
Jutri, 28. avgusta, se bo ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch ob 17.30 v Kubedu udeležila dogodka »Šavrinska pot«.

Dogodek, na katerem bo ministrica zbrane nagovorila, bo namenjen tudi odprtju spominske sobe Alojzu Kocjančiču, duhovniku in pisatelju iz Kubeda, ki je pisal o življenju Šavrink. O njihovih poteh po Istri bo spregovoril Emil Zonta, s svojim nastopom pa bodo dogajanje popestrili vokalno-instrumentalna skupina Trio Lipa iz Buzeta, folklorna skupina Šavrinke iz Gračišča, moška vokalno-instrumentalna skupina iz Svetega Antona in ženska vokalna skupina iz Izole.

V delu Slovenske Istre, imenovanem tudi Šavrinija (gre zlasti za vasi Gračišče, Kubed, Movraž, Smokvica, Dvori in Sočerga), je bila v devetnajstem stoletju in v prvi polovici dvajsetega stoletja razširjena praksa, da so ženske hodile daleč proti jugu v notranjo in tudi južno Istro, tam odkupovale sveža kokošja jajca in jih potem skupaj z drugimi kmečkimi pridelki  v ogromnih naglavnih košarah peš nosile v Trst, kjer so jih prodajale svojim stalnim odjemalcem. Od tega zaslužka so pogosto živele cele družine, ki so se praviloma soočale z veliko revščino.