Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na obisku v Severni Makedoniji

do
Republika Severna Makedonija
Minister za obrambo mag. Matej Tonin bo med 26. in 28. avgustom na delovnem obisku v Republiki Severni Makedoniji.

Z makedonsko ministrico za obrambo Radmilo Šekerinsko bosta spregovorila o viziji krepitve dvostranskega sodelovanja, s poudarkom na predvidenem skupnem operativnem angažmaju v zavezniški aktivnosti Okrepljena prednja prisotnost (enhanced Forward Presence – eFP) v Latviji ter potrdila makedonsko donacijo za Park vojaške zgodovine v Pivki.

Ministra bosta opravila pregled realiziranih aktivnosti, dogovorjenih na dosedanjih srečanjih. Poudarek bo na možnostih za vključevanje pripadnikov oboroženih sil Republike Severne Makedonije v slovenske kontingente, ki sodelujejo v eFP.

Na zaprosilo Parka vojaške zgodovine v Pivko je minister Tonin makedonski kolegici posredoval prošnjo za donacijo enega izmed protiletalskih topov Flakvierling 38, ki ga v sklopu odpisanih vojaških sredstev hranijo oborožene sile Republike Severne Makedonije. S podpisom donacije med ministroma bodo stekli operativni dogovori o predaji muzejskega eksponata.

Minister Tonin bo jutri, v petek, 27. avgusta, obiskal tudi Berovo, kjer so v začetku avgusta ob velikih požarih, ki so prizadeli Severno Makedonijo, pomagali tudi slovenski gasilci. Ti so bili uspešni pri omejevanju požara prav na območju teh krajev, kjer so pred ognjem rešili štiri vasi. Za njihovo pomoč se jim je takrat zahvalil tudi župan Berova Zvonko Pekevski, ki se bo jutri srečal z ministrom Toninom.