Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje ministrov in ministric za pravosodje in notranje zadeve

do
Kongresni center Brdo pri Kranju
Neformalno srečanje ministrov in ministric za pravosodje in notranje zadeve bo od 15. do 16. julija 2021 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Notranje zadeve bodo na dnevnem redu 15. julija, pravosodni del pa 16. julija.

Ministri in ministrice za notranje zadeve bodo govorili o boju proti kriminaliteti v digitalni dobi in se osredotočili na vpliv digitalnih dosjejev na delo organov odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj. Seznanili se bodo s praktičnim prikazom vpliva predloga uredbe o umetni inteligenci na njihovo delo. Minister Hojs bo predstavil sklepne ugotovitve junijske konference v okviru Brdo procesa in povabil k razpravi o pomoči državam Zahodnega Balkana pri spoprijemanju z migracijskimi izzivi. Ob delovnem kosilu bodo razpravljali o možnem napredku pri pogajanjih o paktu o migracijah in azilu. Popoldanski del bo namenjen schengenski strategiji in razpravi o pričakovanjih držav članic glede revizije schengenskega zakonika, ki ga bo Evropska komisija predstavila jeseni.

Ministri in ministrice za pravosodje bodo izmenjali mnenja o pravosodnih vidikih predloga akta o umetni inteligenci. V razpravi bo sodeloval tudi direktor Agencije EU za temeljne pravice. Osredotočili se bodo na vpliv predloga na prihodnji razvoj in uporabo sistemov umetne inteligence v pravosodju z vidika temeljnih pravic, s poudarkom na pravici do zasebnosti in varstva podatkov. V drugem delu srečanja bodo ministri obravnavali vidike otrokom prijaznega pravosodja, kot enega od tematskih področij nove strategije EU o otrokovih pravicah. Poudarek bo na multidisciplinarnem in medinstitucionalnem pristopu, razvitem v okviru koncepta Hiše za otroke (Barnahus), kjer je v ospredju potreba po zagotavljanju celovite in stalne podpore otrokom med in tudi po zaključku sodnih postopkov. Med delovnim kosilom bodo ministri za pravosodje odprli razpravo o digitalni dediščini, s ciljem odkrivanja najbolj kritičnih vprašanj v zvezi z digitalnimi posestvi in ugotoviti, katere ukrepe bi bilo mogoče sprejeti na evropski ravni.