Skoči do osrednje vsebine

Vabilo na zaključno prikazno vajo 28. generacije poklicnih gasilcev

Ig pri Ljubljani, Zabrv 12, Ig
V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig pri Ljubljani bo v petek potekala zaključna prikazna vaja 28. generacije kandidatov za poklicne gasilce, ki je usposabljanje začela 18. januarja letos. V generaciji je 37 kandidatov iz 21 poklicnih enot, in sicer 23 iz osmih poklicnih teritorialnih gasilskih enot širšega pomena (poklicne GEŠP enote), pet kandidatov iz štirih prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev s poklicnim jedrom (prostovoljne GEŠP enote) ter devet kandidatov iz osmih gospodarskih družb, ki imajo organizirano gasilsko poklicno enoto.

Polletno posodobljeno usposabljanje, ki je potekalo ob doslednem spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, zaradi česar je bil del predavanj v avdio-video obliki, je obsegalo 17 predmetov, ki so jih izvajali zaposleni v Gasilski šoli, pa tudi 85 zunanjih pogodbenih predavateljev, inštruktorjev in drugega osebja. Praktične vaje vključujejo zlasti področja reševanja oseb in gašenja požarov v objektih in naravi, reševanje ob tehničnih intervencijah, kot so prometne, delovne in druge nesreče, ter področje nevarnih snovi, kjer so se kandidati usposabljali iz vsebin zavarovanja kraja, črpanja, tesnjenja, dekontaminacije in drugo. Kandidati so del usposabljanja izvedli tudi v sežanski enoti izobraževalnega centra, kjer so se usposabljali za delo z motorno žago in za gašenje požarov v naravnem okolju, vaje gašenja požarov, reševanja ob prometni nesreči in posredovanja ob nesreči z nevarnimi snovmi so izvedli tudi v nočnem času. Vaje, ki so jih na usposabljanju letos izvedli prvič, so vključevale posredovanje ob nesreči z radioaktivno snovjo, podpiranje stavb ob rušitvah, reševanje osebe iz gradbenega odra, gašenje požara na simulatorju montažnih hiš ter reševanje iz tovornih kabin.

Zaključna prikazna vaja 28. generacije kandidatov za poklicne gasilce, ki je zelo pomemben del polletnega usposabljanja, bo v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig pri Ljubljani, Zabrv 12, Ig, in sicer v petek, 9. julija, ob 14. uri. Predstavnike medijev prosimo, da so na navedenem naslovu 15 minut prej.