Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak kot predsedujoči svetu EU za okolje na ministrskih konzultacijah o določitve pravil za mednarodne ogljične trge

Minister za okolje in prostor ter predsedujoči svetu EU za okolje mag. Andrej Vizjak se bo udeležil spletnih neformalnih ministrskih konzultacij na temo določitve pravil za mednarodne ogljične trge (člen 6 Pariškega sporazuma).

Na zaprosilo predsedujočega Mednarodni podnebni konferenci (COP26, ki bo novembra v Glasgowu) Aloka Sharme, bosta minister Grace Fu iz Singapurja in Minister Sveinung Rotevatn iz Norveške vodila serijo neformalnih konzultacij na to temo.  Na omenjenih posvetovanjih bodo ministri obravnavali ključna vprašanja in predlagali rešitve, ki lahko pomagajo premostiti razlike med stališči pogodbenic Pariškega sporazuma, saj je treba vzpostaviti pravila za mednarodne ogljične trge. Pri tem je bistvenega pomena vprašanje izogibanju dvojnega štetja prenosov rezultatov blaženja ter prenosov deleža od prodaje, ki bo namenjen Skladu za prilagajanje, iz katerega se financirajo ukrepi v najbolj ranljivih državah. Prav tako je pomembno tudi vprašanje prenos enot iz projektov v obdobju med letom 2020, ko je bil v veljavi še Kjotski sporazum.