Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev lahkih kolesno oklepnih vozil LKOV 4x4

Vojašnica Edvarda Peperka, Leskoškova 7 v Ljubljani
Sredi maja so v Slovenijo prispela nova lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4x4 (JLTV - Joint Light Tactical Vehicle). Dogovor za nakup omenjenih vozil je bil sklenjen 12. 11. 2018 in zajema 38 lahkih kolesno oklepnih vozil LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg.

Nakup LKOV 4x4 je bil izveden po postopku vlada–vladi, in sicer z neposredno pogodbo z Vlado ZDA po programu »Foreign Military Sales«. Odločitev za nakup LKOV 4x4 po postopku vlada–vladi je omogočila hitrejši in predvsem preglednejši nakup opreme brez posrednikov in brez korupcijskih tveganj.

Vozilo JLTV proizvajalca Oshkosh Defense iz ZDA sodi med najsodobnejša v svoji kategoriji in zagotavlja maksimalno zaščito uporabnikov ob ustrezni mobilnosti in nosilnosti vozila.

Skupni stroški nakupa 38 LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo, tehnično podporo in administrativnimi stroški bodo znašali 26,7 milijonov evrov brez DDV.

Predstavitve vozil se bodo udeležili minister za obrambo Matej Tonin, namestnik načelnika GŠSV brigadir Robert Urbanč, veleposlanica kraljevine Norveške Trine Skymoen, odpravnica poslov ZDA Susan Falatko, predstavniki podjetij Oshkosh Defense in Kongsberg.

Predstavnike medijev vabimo, da se udeležijo predstavitve vozil LKOV 4x4, ki bo 4. junija 2021. Dobimo se ob 9.40 v vojašnici Edvarda Peperka, Leskoškova 7 v Ljubljani.

Kontaktna oseba: Borut Podgoršek, mobilni telefon 041 265 258