Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša pričenja z razpravo o prihodnosti Evrope

Na dan Evrope, 9. maja, je s svojim delo pričela Konferenca o prihodnosti Evrope. Gre za edinstven demokratični projekt, v okviru katerega bomo Evropejci izmenjali poglede in iskali odgovore glede smeri prihodnjega razvoja naše celine, glede vloge in umestitve Unije v spremenjenih geopolitičnih razmerjih in nenazadnje glede naše lastne biti. Kaj so tisti temelji, ki nas bodo, Evropejce, združevali in povezovali ne le danes, ampak tudi v prihodnje? Odgovornost za izvedbo tega velikega projekta skupaj z Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo nosi Svet EU, ki ga bo glavnino delovanja konference vodila prav Slovenija. V vlogi predsedujoče bo Slovenija usklajevala in zastopala stališča držav članic pri vodenju konference.

Slovenija bo v času predsedovanja skrbela za to, da temeljna vprašanja razprave o prihodnosti Evrope širom EU dobijo ustrezno pozornost. Prispevati želimo k temu, da se v luči oblikovanja skupnih predstav o rešitvah za prihodnost slišijo različna mnenja.

Naš cilj je krepitev skupnega razumevanja izzivov, ki so jim članice lahko kos le, če se z njimi spopadejo skupaj na ravni EU, pa tudi vprašanj, ki jih države lažje rešujejo samostojno in morajo zato v okviru EU imeti ustrezno avtonomijo.
Pred Slovenijo je torej odgovorna naloga. Da pa bi se jo lahko lotili kar najbolj ambiciozno, je pomembno oblikovati okvirno skupno predstavo o tem, kakšne Evrope si želimo Slovenke in Slovenci, in kaj smo za to pripravljeni storiti.
S tem namenom želi predsednik vlade Janez Janša opraviti prvo uvodno razpravo te vrste z naslovom »Prihodnost Evrope – pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave«.

Razprava bo potekala v četrtek 20. maja, ob 17. uri, v sejni sobi Grad Brdo, Brdu pri Kranju.

V razpravi bodo poleg predsednika Vlade Republike Slovenije Janez Janša sodelovali: predsednik republike Borut Pahor, svetovalec predsednika republike dr. Ernest Petrič (prek AVK), nekdanji minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, pravnik dr. Matej Avbelj, pravnik dr. Jurij Toplak in nekdanja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič.

Razpravo Prihodnost Evrope – pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave« bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na vladnem spletnem mestu: https://www.gov.si/neposredni-prenos ter na vladnih družbenih omrežjih ter prek TV Slovenija 3.

Fototermin ob začetku dogodka za uradnega fotografa!