Skoči do osrednje vsebine

Vstop v Slovensko vojsko odslej preko enotne vstopne točke

Vojkova cesta 55, Ljubljana
Predstavnike medijev vabimo, da se udeležijo novinarske konference, na kateri bo minister za obrambo mag. Matej Tonin predstavil novosti pri popolnjevanju Slovenske vojske, ki bo odslej potekalo preko enotne vstopne točke in na podlagi prostovoljnega služenja vojaškega roka.

Na Ministrstvu za obrambo smo konec lanskega leta pripravili Koncept enotnega usposabljanja za vstop v Slovensko vojsko na podlagi prostovoljnega služenja vojaškega roka. Izhodišča pri pripravi novega koncepta so atraktivnost programa usposabljanja, enovitost statusa vstopnih pogojev, pogodbe in programa prostovoljnega služenja vojaškega roka (PSVR) za vse, ki si želijo vstopiti v Slovensko vojsko, ne glede na kasnejši status – vključitev v stalno sestavo (STAS) ali pogodbeno rezervno sestavo (PPRS).

Z novim konceptom enotnega usposabljanja za vstop v Slovensko vojsko želimo povečati število državljanov Republike Slovenije za opravljanje vojaške službe oziroma PSVR, saj bomo tako zagotovili dolgoročno vzdržno število pripadnikov rezervne in tudi stalne sestave. Obenem bomo mladim ponudili prenovljen sodoben pristop ter kakovostno, dinamično, zanimivo in predvsem koristno usposabljanje, s čimer nameravamo zlasti pri mladih povečati zanimanje za vojaški poklic. 

S prenovljenim programom TVSU vzpostavljamo pogoje, da mladi po končanem programu usposabljanja lahko nadaljujejo usposabljanje za vključitev v pogodbeno rezervno sestavo in za poklicno delo v Slovenski vojski, dolgoročno pa se bo na ta način vzpostavil kadrovski bazen za zagotavljanje vojaške strateške rezerve.

Novinarska konferenca bo potekala v živo na Ministrstvu za obrambo, Vojkova cesta 55, ob upoštevanju vseh priporočenih epidemioloških ukrepov zoper covid-19. Ob tem bomo novinarsko konferenco prenašali tudi preko YouTube kanala MO.

Predstavnike medijev, ki se bodo udeležili novinarske konference v živo, prosimo, da na Ministrstvo za obrambo pridejo najkasneje do 13. ure.

Več informacij: Aleš Sila, mobilni telefon 041 327 818