Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša slavnostni govornik ob odkritju spominske plošče v Poljčah

Predsednik vlade Janez Janša bo jutri, 14. maja 2021, ob 17. uri, slavnostni govornik ob odkritju spominske plošče v Poljčah, Poljče 28, Begunje na Gorenjskem, v spomin na dogodke pred 30. leti.

Maja 1991 so se v Poljčah sestali člani razširjenega predsedstva in ključni ministri Vlade Republike Slovenije, poveljniki teritorialne obrambe in posebnih enot policije ter na predlog ministra za obrambo potrdili smernice za obrambo Slovenije v primeru agresije JLA. Smernice so bile 26. junija 1991 ob napadu JLA uporabljene kot strateški dokument v vojni za Slovenijo. V njej so slovenske obrambne sile ubranile domovino ter porazile agresorsko jugoslovansko armado.

Dogodka v Poljčah se bo udeležil tudi podpredsednik vlade in minister za obrambo mag. Matej Tonin in ključni akterji tedanjega časa. Na dogodku bo sodeloval Orkester Slovenske vojske, pri odkritju obeležja pa Garda Slovenske vojske.

AKREDITACIJE ZA MEDIJE

Spremljanje dogodka bo omogočeno fotografom in snemalcem. Prosimo, da se predhodno akreditirate na elektronski naslov info.ukom@gov.si (ime in priimek, medij, elektronski naslov in kontaktna telefonska številka). Prijave, prosimo, pošljite najkasneje do jutri, 14. maja, do 12. ure.

Vljudno prosimo, da ves čas spremljanja dogodka dosledno upoštevate vsa priporočila in navodila pristojnih. Nošenje mask, razkuževanje rok in vzdrževanje primerne razdalje je obvezno!