Skoči do osrednje vsebine

Slovesna obeležitev 30-letnice sprejetja Zakona o vojaški dolžnosti

Ljubljana, prostori Državnega sveta RS

S plebiscitno odločitvijo leta 1990 smo se Slovenci odločili za samostojno pot. Pomladni meseci leta 1991 so bili pomembni za pripravo ustrezne zakonodaje, ki je tlakovala pot do samostojne države. Z vojaškega vidika sta bila sprejeta dva pomembna zakona, v marcu Zakon o služenju vojaškega roka, v teh dneh pa mineva 30 let od sprejetja Zakona o vojaški dolžnosti. Zakona sta bila ključna za slovensko naborništvo in sta omogočila 1. usposabljanje nabornikov v Teritorialni  obrambi in ne več v okviru JLA. Prvi naborniki so z usposabljanjem znotraj TO začeli mesec dni kasneje, 15. maja 1991.

To pomembno državotvorno dejanje bomo slovesno obeležili v ponedeljek, 19. aprila 2021, ob 15. uri v prostorih Državnega sveta RS. Ob tej priložnosti bo zbrane nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

Mediji bodo dogodek lahko spremljali neposredno v Državnem zboru ob upoštevanju vseh preventivnih priporočil za zajezitev epidemije covid-19. Varno spremljanje dogodka bomo zagotovili z upoštevanjem priporočene varnostne razdalje med udeleženci.

Predstavnike medijev še naprošamo, da ob prihodu upoštevajo protokol Državnega zbora.

Kontaktna oseba: Aleš Sila, telefon: 041 327 818