Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Tonin bo v četrtek gostil ministrico za obrambo Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko

Ljubljana
Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin bo na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostil ministrico za obrambo Republike Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko.

Obisk makedonske obrambne ministrice v Republiki Sloveniji je nadaljevanje obiskov na najvišjih političnih ravneh med dvema prijateljskima državama in bo priložnost za nadaljnjo krepitev sodelovanja, primarno v luči članstva obeh držav v zvezi Nato. Ministra bosta spregovorila tudi o varnostni situaciji v regiji in načrtih slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta. V okviru obiska bo minister Tonin makedonski obrambni ministrici predstavil segmente slovenskega obrambno-varnostnega sistema.

Republika Slovenija in Republika Severna Makedonija imata na obrambno-varnostnem področju razvito zgledno sodelovanje, ki se je v zadnjih letih dodatno okrepilo v luči vstopa Republike Severne Makedonije v zvezo Nato. Minister za obrambo Republike Slovenije je bil prvi zavezniški minister, ki je obiskal Skopje po uradnem članstvu države v zavezništvu. Povratni, uradni obisk ministrice za obrambo Republike Severne Makedonije je prvi  uradni obisk ministrice v zavezniški prestolnici, odkar je država postala članica zveze Nato.

V okviru obiska bo makedonsko obrambno ministrico Radmilo Šekerinsko sprejel predsednik republike Borut Pahor, v Državnem zboru pa se bo srečala s predsednikom Odbora za obrambo Samom Bevkom in člani odbora. Popoldne bo ministrica Šekerinska gostja Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah.

Predstavniki medijev bodo ob upoštevanju ukrepov proti covidu-19 obisk lahko spremljali po naslednjem programu:

  • 9:00 Sprejem ministrice Radmile Šekerinske z vojaškimi častmi (fototermin pred Ministrstvom za obrambo)
  • 12:00 Izjavi za javnost ministra Mateja Tonina in ministrice Radmile Šekerinske po koncu uradnih pogovorov (snemanje izjav na prostoru za izjave na Ministrstvu za obrambo)

Predstavnike medijev, ki bodo prišli na izjavo, prosimo, da zaradi vstopnih procedur na ministrstvo pridejo najkasneje ob 11.40 ter pri tem upoštevajo vse zaščitne ukrepe proti covidu-19.

Dodatne informacije o obisku: Aleš Sila, mobilni telefon 041 327 818