Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin bo konec tedna na uradnem obisku na Poljskem

do
Varšava, Poljska
Minister za obrambo mag. Matej Tonin se bo 25. in 26. februarja 2021 na povabilo poljskega ministra za narodno obrambo Mariusza Blaszczaka mudil na uradnem obisku na Poljskem. Dvostransko srečanje ministrov bo namenjeno poglobitvi dvostranskega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. Del obiska bo namenjen tudi ogledu prenovljene vojašnice poljske vojske v Wędrzynu, kjer je nastanjena 17. mehanizirana brigada poljske vojske.

Ob uradnem obisku je predvideno srečanje z gostiteljem, poljskim ministrom za narodno obrambo Mariuszem Blaszczakom. Na uradnih dvostranskih pogovorih bosta ministra govorila o obrambno-varnostnih razmerah  v regiji ter pregledala dosedanje sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju  ter na mednarodnih operacijah in misijah. V tem smislu bodo izpostavljena predvsem področja razvoja zmogljivosti, sodelovanja na vojaških in obrambnih vajah, logistike, vojaške zgodovine ter možnosti sodelovanja v boju proti epidemiji novega koronavirusa. Del pogovorov bo namenjen tudi sodelovanju v okviru Nata in Evropske unije, pri čemer bo poudarek na predsedovanju Republike Slovenije Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta.

V okviru obiska na Poljskem bo minister Tonin že v četrtek popoldne položil venec k spomeniku padlim Slovencem na galicijski fronti v prvi svetovni vojni, v kraju Orlice pa v petek še k spomeniku neznanega vojaka v središču Varšave. Po uradnih pogovorih bo minister v drugem delu obiska v Wędrzynu obiskal 17. mehanizirano brigado poljske vojske in se poleg sestave enote seznanil še s sodobno infrastrukturo, ki podpira delovanje takšne enote.

Informacija za medije:

Za potrebe poročanja o obisku lahko zagotovimo avdio- in videoposnetke ter fotografije.

Dodatne informacije med obiskom ter naročilo avdio- in video gradiva: Aleš Sila, mobilni telefon 041 327 818 ali e-pošta ales.sila@mors.si