Skoči do osrednje vsebine

Ministrsko srečanje Pobude za obrambno sodelovanje držav srednje Evrope

do
Postojna
Minister za obrambo mag. Matej Tonin bo v postojnskem Hotelu Jama gostil ministrsko srečanje Pobude za obrambno sodelovanje držav srednje Evrope, na katerem bodo poleg obrambnih ministrov držav članic pobude sodelovali tudi ministri iz držav regije Zahodnega Balkana.

V okviru slovenskega predsedovanja Pobudi za obrambno sodelovanje držav srednje Evrope (Central European Defence Cooperation – CEDC) bo Republika Slovenija v Postojni organizirala ministrsko srečanje, na katerem bo obrambni minister gostil kolege iz Republike Avstrije, Češke republike, Republike Hrvaške, Madžarske, Slovaške republike in Republike Poljske. Ker je ena od prioritet slovenskega predsedovanja pobudi krepitev sodelovanja z regijo Zahodnega Balkana, so k sodelovanju na ministrskemu srečanju prek avdio-vizualne konference vabljeni tudi ministri za obrambo iz sosednje regije, in sicer Republike Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Republike Kosovo, Republike Severne Makedonije in Republike Srbije.

Na prvem delu zasedanja bodo sodelovali tako ministri za obrambo držav CEDC kot regije Zahodnega Balkana, medtem ko bo drugi del potekal v formatu CEDC. V prvem delu zasedanja se bodo ministri posvetili priložnostim za okrepljeno medregionalno sodelovanje med državami CEDC in regijo Zahodnega Balkana, zlasti možnostim za operativno sodelovanje Evropske unije z zahodno-balkanskimi partnerji prek mehanizmov Skupne zunanje in varnostne politike (SZVP) in Skupne varnostne in obrambne politike (SVOP) ter na področja skupnega interesa v obrambno-varnostni sferi.

V drugem delu zasedanja bodo ministri za obrambo CEDC govorili o skupnem prispevku pobude h krepitvi civilno-vojaškega sodelovanja znotraj Evropske unije ter o naučenih lekcijah iz pandemije COVID-19. Na obeh področjih bodo ministri sprejeli usmeritve za skupni nastop na evropski ravni, s čimer želimo konkretno prispevati k operacionalizaciji zavez in usmeritev, ki jih je Unija že sprejela in s čimer bomo pripomogli k boljši pripravljenosti držav in Unije na morebitne bodoče valove pandemije COVID-19 ter drugih morebitnih kriz.

Ministri za obrambo CEDC bodo sprejeli skupno deklaracijo.

Obvestilo za predstavnike medijev:

Po ministrskem srečanju bo v avdio-video obliki potekala novinarska konferenca. Predstavnike medijev prosimo, da se za udeležbo na novinarski konferenci prijavijo na e-naslov soj@mors.si, in sicer najpozneje do ponedeljka, 14. 12., do 14. ure.

Več informacij: Aleš Sila, tel.: 041 327 818