Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak na 8. Konferenci pogodbenic ESPOO in 4. Konferenci pogodbenic Protokola o strateški presoji

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak bo nagovoril udeležence 8. Konference pogodbenic Konvencije o čezmejnih vplivih Espoo, ki obeležuje 30 let delovanja in 4. Konference pogodbenic Protokola o strateški presoji vplivov na okolje.

Na zasedanju pogodbenic konvencije, ki jo od 8. do 11. decembra organizira Vlada Republike Litve, bo predstavljen poseben dogodek na visoki ravni ob 30. obletnici konvencije, ki se bo ozrl na njen izvor, poudaril dosežke pri spodbujanju okolju prijaznega in trajnostnega razvoja, pospeševanju mednarodnega sodelovanja med pogodbenicami, v regiji in globalno ter krepitvi okoljskega upravljanja in preglednosti pri načrtovanju in odločanju, in delil vizije za njegovo prihodnost.

Pooblaščeni visoki predstavniki vseh pogodbenic bodo podprli tudi deklaracijo iz Vilne, s katero bodo poudarili pomen okvirja konvencije in protokola za dobro in urejeno čezmejno sodelovanje med državami pri okoljskih presojah na ravni programov, planov in projektov. Konvencija in Protokol imata pomemben vpliv na mednarodno okoljsko pravo in okolje, v njunem okvirju pa se razvijajo dobre prakse sodelovanja na okoljskem področju, ki ne pozna meja.