Skoči do osrednje vsebine

Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti

do
Republika Slovenija Zoisove nagrade pod tem imenom podeljuje že vse do leta 1997 za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti. Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti vsako leto podeli največ 15 nagrad in priznanj. Skladno z aktualnimi ukrepi za zajezitev pandemije COVID-19 bo letošnja podelitev potekala v obliki predvajanega filma z nagrajenkami in nagrajenci.

Zoisove nagrade in priznanja s področja vseh znanstvenih ved se podeljujejo raziskovalkam in raziskovalcem, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Od leta 2005 Republika Slovenija podeljuje tudi Puhova priznanj ter od leta 2018 tudi Puhove nagrade, ki se podelijo posameznicam ali posameznikom, ki so zaslužni za izume, tehnološke in netehnološke razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso. 

Od leta 2017 Republika Slovenija za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini podeljuje tudi priznanje z nazivom Ambasador znanosti Republike Slovenije.  

Letošnja prireditev bo, zaradi ukrepov povezanih z zajezitvijo pandemije COVID-19, potekala v obliki dokumentarnega filma "Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020" z nagrajenkami in nagrajenci, ki bo na sporedu 1. decembra 2020 ob 20.00 na drugem televizijskem programu RTV SLO.

Predvajani film bo vključeval nagovore Predsednika Republike Slovenije, g. Boruta Pahorja, ministrice za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simone Kustec ter predsednika Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti  prof. dr. Janeza Plavca.  Osrednji del filma bo, tako kot je navadno tudi sama prireditev, namenjen letošnjim nagrajenkam in nagrajencem, ki bodo prejeli plakete za nagrade in priznanja ter bodo predstavljeni preko video portretov.