Skoči do osrednje vsebine

Videokonferenčno zasedanje obrambnih ministrov držav članic Nata v formatu misije Okrepljena prednja prisotnost v Latviji

Ljubljana
V četrtek, 26. novembra, bo potekalo videokonferenčno zasedanje obrambnih ministrov držav članic Nata, ki sodelujejo na zavezniški misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji (enhanced Forward Presence – eFP).

Glavna tema ministrskega zasedanja, na katerem bo sodeloval državni sekretar Ministrstva za obrambo Uroš Lampret, bo aktualno stanje in delovanje misije eFP v Latviji v razmerah pandemije Covid-19. Poleg tega pa bodo ministri obravnavali tudi regionalne varnostne izzive in trende ter nadaljnjo dinamiko transatlantskih odnosov in sodelovanja.

V Latviji deluje ena od skupno štirih večnacionalnih bataljonskih bojnih skupin eFP, medtem ko so preostale tri nameščene na Poljskem, v Litvi in Estoniji. V njej ob gostiteljici Latviji in vodilni državi Kanadi sodeluje še devet zaveznic, vključno s Slovenijo, sestavlja pa jo približno 1.500 mednarodnih pripadnikov. Omenjena enota eFP je tudi v razmerah Covid-19 polno operativna in opravlja svoje poslanstvo v podporo odvračalno-obrambni drži Nata na vzhodu. Slovenija v kanadsko vodeni bojni skupini eFP v Latviji neprekinjeno in uspešno sodeluje od njene vzpostavitve junija 2017 dalje. Od junija 2020 v Adažiju deluje 49-članski slovenski kontingent, ki mu je pridodan črnogorski artilerijski izvidniški oddelek. Naslednji kontingent bo na delovanje v Latvijo napoten predvidoma sredi meseca decembra.