Skoči do osrednje vsebine

Governance after shock (Upravljanje po šoku) in Partnerstvo za spremembe

Spletni dogodek
Ministrstvo za javno upravo organizira konferenco z naslovom Governance after shock (upravljanje po šoku) v sklopu letne konference OECD o inovativnosti v javnem sektorju z naslovom Government after shock (vlada po šoku). V okviru konference bo potekal tudi dogodek programa Partnerstvo za spremembe s predstavitvijo rešitev izzivov prejšnjega kroga in izborom izzivov, ki jih bomo reševali v novem krogu.

Cilj dogodka je ustvariti odprt dialog o izkušnjah glede upravljanja in dela v času kriznih razmer, povezanih z epidemijo bolezni covid-19 v javnem in zasebnem sektorju ter prepoznavanju potrebnih sistemskih ali povsem praktičnih sprememb za bolj uspešno soočanje s kompleksnimi družbenimi, gospodarskimi, podnebnimi in drugimi izzivi v prihodnosti.

Dialog bo organiziran na najvišji ravni: z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom in visokimi predstavniki gospodarstva.

Udeleženci konference bodo javni uslužbenci, tudi iz drugih držav, in predstavniki gospodarstva, ki bodo imeli priložnost za dinamično izmenjavo mnenj, predlogov in deljenje izkušenj o upravljanju in delu v času izrednih razmer zaradi covid-19. Atmosfera dogodka bo odprta, iskrena, sodelovalna in motivacijska.

Prijava na slovenski dogodek Governance after shock.

Izhodišče pogovora bosta dve raziskavi, izvedeni med javnimi uslužbenci v državni upravi in gospodarstvu, in sicer o izkušnjah glede delovanja in dela v času izrednih razmer zaradi covid-19. Na podlagi odzivov o tem, kaj je delovalo dobro in kaj slabo, bodo zajeti tudi konkretni predlogi ukrepov za izboljšanje delovanja sistema državne uprave, krepitve kompetenc v obeh sektorjih, predlogi za krepitev partnerstev in oblikovanje kakovostnih celovitih rešitevVprašalnik za javne uslužbence v državni upravi je na voljo tudi drugim državam, ki bodo lahko izvedle lastno raziskavo in na dogodku delile svoje ugotovitve.

Slovenska konferenca bo ena od več kot 40 trenutno prijavljenih lokalnih dogodkov po svetu, v sklopu letne konference OECD z naslovom Government after shock, katerih namen je vzpostaviti globalni dialog o potrebnih spremembah v delovanju vlad in sistemov državnih uprav. Z organizacijo dogodka v Ljubljani se Slovenija ponovno uvršča na zemljevid držav, ki inovativnost v javnem sektorju prepoznavajo kot enega ključnih mehanizmov za povečanje produktivnosti dela in uspešno reševanje kompleksnih družbenih izzivov.

V sklopu konference pripravljamo tudi dogodek iz programa Partnerstvo za spremembe, ki ga že nekaj let vodimo skupaj z AmCham Slovenija. Predstavili bomo rešitve izzivov prejšnjega kroga in izbrali izzive, ki jih bomo reševali v novem krogu.

Podrobnejše informacije o dogodku

Kaj je Governance after Shock

Governance after Shock (upravljanje po šoku) je dogodek, ki ga Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z AmCham Slovenija organizira v sklopu letne konference OECD OPSI o inovativnosti v javnem sektorju z letošnjim naslovom Government after Shock (vlada po šoku). Slovenski dogodek bo potekal 17. novembra 2020, celotna konferenca pa bo trajala 2 dni, in sicer 17. in 18. novembra 2020. V okviru dogodka Governance after Shock se bo odvijal tudi dogodek Partnerstvo za spremembe.

Kaj je OECD OPSI

OPSI je observatorij za inovacije v javnem sektorju in spada pod okrilje OECD (organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj). OECD je mednarodna gospodarska organizacija razvitih držav, ki oblikujejo svetovne standarde in načela gospodarskih ter razvojnih politik. Mednje od leta 2010 spada tudi Republika Slovenija.

Kaj je Inovativen.si

Inovativen.si je projektna skupina pod okriljem Ministrstva za javno upravo, ki je zadolžena za kreativno reševanje izzivov in zagotavljanje znanja in kompetenc zaposlenih za drugačen način dela. Poslanstvo skupine je, da inovativni pristopi postanejo naš vsakdan in da se v državni upravi okrepi inovacijska kultura. Namen je z inovativnimi metodami ter v partnerstvu med javno upravo, državljani, civilno družbo in zasebnim sektorjem priti do bolj kakovostnih rešitev in storitev, ki bodo bolj po meri uporabnikov.

Kaj je Partnerstvo za spremembe

Partnerstvo za spremembe je nacionalna platforma sodelovanja. Je program inovativnega sodelovanja med zaposlenimi v slovenskem javnem in zasebnem sektorju s ciljem prenosa in uporabe dobrih idej, praks in uporabnih rešitev. Gre za program, kjer zaposleni v javni upravi in gospodarstvu skupaj premikamo meje, rušimo stereotipe in ustvarjamo pozitivne zgodbe ter dokazujemo, da sodelovanje med javno upravo in gospodarstvom na nov, drugačen in inovativen način deluje. Program koordinirata Ministrstvo za javno upravo in AmCham Slovenija.

Komu je dogodek namenjen

Dogodek je namenjen vsem javnim uslužbencem, predstavnikom gospodarstva in akademske sfere ter nevladnim organizacijam, ki jih zanima upravljanje različnih sektorjev po krizi, ter izsledki raziskave o delu v času izrednih razmer zaradi covid-19.

Odgovorili bomo na naslednja vprašanja o načinu dela:

  • Kakšne so koristi sprememb, ki so bile uvedene kot začasni ukrepi in bi jih bilo smiselno ohraniti še naprej?
  • Kaj bi bilo v prihodnje smiselno odstraniti? Kaj okrepiti?
  • Kako bo izgledalo delo v prihodnjem letu in v letih, ki prihajajo?

Na vsa ta vprašanja vam bo med drugim v živo odgovarjal generalni direktor Direktorata za javni sektor Ministrstva za javno upravo Peter Pogačar.

Na kakšen način bo potekal dogodek

Dogodek bo zaradi trenutnih razmer potekal on-line, prek spletne platforme Zoom.

Kako dolgo bo trajal dogodek

Governance after Shock bo potekal 17. novembra 2020 s pričetkom ob 11. uri in bo trajal predvidoma uro in pol.

Globalna konferenca Government after Shock bo trajala dva dni (17. in 18. novembra 2020).

Bo dogodek potekal v slovenskem jeziku

Ker gre za vključevanje v globalni dogodek in bodo slušatelji iz vsega sveta, bo dogodek večinoma potekal v angleškem jeziku. Video posnetki, ki bodo del dogodka, pa bodo opremljeni s slovenskimi podnapisi.

Je treba na dogodku aktivno sodelovati in se izpostaviti

Udeležba na dogodku ne zahteva aktivnega sodelovanja. Dogodek preko spletne platforme Zoom lahko le spremljate. Kar pa ne pomeni, da ne bo poskrbljeno za tiste, ki si želite aktivno sodelovati. Aktivno sodelovanje bo omogočeno prek različnih metod vključevanja skozi celoten dogodek.

Lahko udeležbo na dogodku upravičim kot službeno odsotnost

Dogodek lahko po predhodnem dogovoru z nadrejenim upravičite tudi kot odsotnost, ki je službene narave, saj gre za dogodek, ki je relevanten za vse sektorje.

Kdo so glavni govorci oziroma nastopajoči

Glavni govorci na dogodku Governance after Shock bodo minister za javno upravo Boštjan Koritnik, predsednik uprave NLB in AmCham Slovenija Blaž Brodnjak in generalni direktor Direktorata za javni sektor Peter Pogačar.

Je potrebna predhodna prijava na dogodek

Da, za udeležbo na dogodku Governance after Shock, ki bo potekal 17. novembra 2020, je potrebna predhodna prijava prek spletnega obrazca

Prijavljeni na dogodek prejmete tudi povezavo do globalne konference Government after Shock, ki bo potekala 18. novembra 2020.

Do kdaj se moram prijaviti

Prijave so odprte do začetka dogodka 17. novembra 2020, vendar je število mest omejeno, zato svetujemo čimprejšnjo prijavo.

Kako lahko dostopam do dogodka

Po prijavi boste prejeli povezavo do spletne platforme Zoom, kjer bo potekal dogodek.

Kaj potrebujem za udeležbo na dogodku

Za udeležbo potrebujete računalnik ali prenosni računalnik ali tablični računalnik ali pametni telefon z delujočimi zvočniki ter dobro internetno povezavo. Mikrofona in kamere za udeležbo ne potrebujete.

Na koga se lahko obrnem v primeru dodatnih vprašanj

Za dodatna vprašanja se lahko obrnete na inovativen@gov.si.

Z prijavo na dogodek soglašate, da ste seznanjen z dejstvom, da bodo na dogodku snemali in slikali udeležence. Hkrati sem seznanjen in se strinjam, da bodo tako pridobljene slike in video uporabljen za namene širjenja pozitivnih praks in učinkovitejšem vpeljevanju inovacijske kulture in pristopov pod okriljem projekta Inovativen.si.