Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na avdio-video konferenci Vrha Berlinskega procesa

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo v torek, 10. novembra 2020, ob 10. uri udeležil Vrha Berlinskega procesa, ki bo potekal preko avdio-video konferenčne povezave.

Tokratni Vrh je sedmi redni Vrh od ustanovitve Berlinskega procesa leta 2014. Namen srečanj Berlinskega procesa je ohraniti širitev EU na Zahodni Balkan na evropski agendi, regijo preko infrastrukturnih, energetskih in ekonomskih projektov konkretno približati evropskim in globalnim koridorjem ter hkrati okrepiti pritisk na države regije, da ohranijo pozitivno reformno dinamiko in nadaljujejo z reševanjem odprtih vprašanj.

Berlinskemu procesu v letu 2020 sopredsedujeta Bolgarija in Severna Makedonija. Vrha se bodo predvidoma udeležili predsedniki vlad držav, sodelujočih v Berlinskem procesu - Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore, Srbije ter Avstrije, Francije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Poljske Slovenije, Velike Britanije, Grčije in Bolgarije.

Voditelji in voditeljice držav udeleženk bodo na Vrhu spregovorili o povezljivosti, zeleni agendi za Zahodni Balkan, regionalnem ekonomskem sodelovanju in mladih. Pomembna tema razprave pa bo tudi krepitev sodelovanja med EU in regijo pri naslavljanju skupnih izzivov, kot so pandemija Covid-19 in migracije.

Fototermin za uradnega fotografa!