Skoči do osrednje vsebine

Sestanek direktorjev za obrambno politiko Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope in držav Zahodnega Balkana pod slovenskim vodstvom

MO, Vojkova cesta 55, Ljubljana
Republika Slovenija leta 2020 predseduje Pobudi za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (Central European Defence Cooperation – CEDC), katere članice so poleg Slovenije še Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska in Slovaška, medtem ko Poljska sodeluje kot opazovalka.

V sredo, 16. septembra, bo prek videokonference potekal sestanek direktorjev za obrambno politiko CEDC, ki ga bo vodil mag. Uroš Zorko, generalni direktor Direktorata za obrambno politiko na Ministrstvu za obrambo. Na zasedanju pod slovenskim predsedovanjem bodo prvič sodelovale tudi vse države Zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija).

Pobuda deluje kot forum o obrambno-varnostnih izzivih, izmenjavi in koordinaciji stališč glede politik EU, izgradnji zmogljivosti ter izvajanju skupnih projektov. Sestanek direktorjev za obrambno politiko držav članic pobude bo namenjen razpravi o možnostih poglabljanja sodelovanja Zahodnega Balkana z EU na obrambno-varnostnem področju, v ospredju pa bodo tudi pogovori o izkušnjah in naučenih lekcijah iz pandemije covida-19 z vidika obrambnih sistemov ter civilno-vojaško sodelovanje znotraj CEDC in EU.

Sestanek direktorjev za obrambno politiko bo tudi priprava na ministrsko srečanje Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope, ki bo potekalo 11. novembra v Sloveniji in na katerem se prav tako pričakuje sodelovanje zahodnobalkanskih partnerjev.