Skoči do osrednje vsebine

Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

do
Letošnji dogodek je eden izmed krovnih dogodkov slovenskega predsedovanja Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR).

Namen dogodka ni le povečati ozaveščenost o pomenu morja, obale in zaledja ter o gospodarskem potencialu teh naravnih virih, marveč tudi opozoriti na ogroženost morja in obale zaradi naravnih pojavov in človeških dejanj. COVID-19 je razkril, kaj se zgodi, če se zapremo za regionalne in državne meje namesto, da bi sodelovali za skupne rešitve. Cilj makroregionalnih strategij je z makroregijami ustvariti močnejšo, odpornejšo Evropo, ki bo prijaznejša za življenje vseh.

Nosilne teme letošnjega tedna bodo zato makroregionalno sodelovanje pri okrevanju turizma, zelena infrastruktura kot osnova za evropsko proizvodnjo hrane, makroregionalni prispevek pri izvajanju Zelenega dogovora in Pametna specializacija regije. Dogodki bodo zaradi razmer večinoma potekali virtualno, a bodo deležnikom, strokovnjakom in širši javnosti iz baltske, donavske, jadransko-jonske in alpske makroregije vseeno omogočili razpravo o najpomembnejših izzivih.

Uradna otvoritev bo v torek, 15. septembra 2020, ob 12.00 v Manziolijevi palači v Izoli. Udeležbo na uradni otvoritvi je treba potrditi z registracijo.

21. 9. - Delavnica EUSAIR stebra 3 (kvaliteta okolja) in INTERACT: Priložnosti evropskega zelenega dogovora za makroregije", 1. dan: Udeležence bo nagovorila državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Metka Gorišek.

Več informacij o tednu na povezavi in ključniku #SloPresidencyEUSAIR.

Postavitev dveh oznak visokih gladin morja

Agencija za okolje, Zveza geografov Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor in slovensko predsedstvo Strategije EU za jadransko-jonsko regijo vabimo na postavitev oznak visokih voda:

  • v petek, 18. 9. 2020 ob 11h, v Piranu pri Akvariju Piran. Na dogodku bodo sodelovali predstavniki Agencije, Ministrstva, Akvarija, OŠ Piran in Gimnazija, Elektro in pomorska šola Piran, Osnovna šola Cirila Kosmača Piran in Občina Piran;
  • v petek, 18. 9. 2020 ob 13h, v Kopru pri Kapitaniji. Na dogodku bodo prisotni predstavniki Agencije, Ministrstva, OŠ Koper, Gimnazije Koper in Občine Koper.

Več informacij