Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na izrednem zasedanju Evropskega sveta

do
Predsednik vlade Janez Janša se bo v petek, 17. julija 2020, in v soboto, 18. julija 2020, v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta.

Voditelji in voditeljice EU se bodo tokrat sestali osebno. Izredno zasedanje bo v celoti posvečeno pogajanjem o Večletnem finančnem okviru EU 2021-2027, vključno s pogajanji o novo predlaganemu instrumentu za okrevanje.
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je 10. 7. 2020 predstavil kompromisni predlog, ki predstavlja osnovo za pogajanja. Slovenija bo v pogajanjih o večletnem finančnem okviru EU in z njim tesno povezanim Instrumentom za okrevanje delovala na podlagi že sprejetega mandata in prioritet za zaključno fazo pogajanj o večletnem finančnem okviru EU 2021-2027.

Sprejetje predlogov bo strateškega pomena za EU, saj bodo pomembno prispevali k ponovnemu zagonu trajnostno usmerjenega gospodarstva v EU po COVID krizi, prispevali k večji konkurenčnosti in boljšemu delovanju enotnega trga, krepitvi ekonomske in socialne kohezije v EU ter odpornosti Unije nasploh. Slovenija se zato zavzema, da se dogovor doseže čim prej.

Petek, 17.7.2020

Doorstep izjava za medije: 8.55

Lokacija: Stavba Europa, VIP vhod, Rue de la Loi/Wetstraat 175,  Bruselj

Sledi fototermin na začetku zasedanja, ki se prične ob 10. uri.